Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

iPhony5 išli v Číne na dračku, za tri dni ich predali vyše dva milióny

Foto: TASR/AP

Čínske médiá však kritizujú vysokú cenu nového iPhonu a málo presvedčivé zlepšenia v oblasti dizajnu a funkčnosti.

Peking 17. decembra (TASR) - Apple stanovil v Číne so svojím mobilným telefónom iPhone 5 nový predajný rekord, informovala agentúra DPA. V priebehu len troch dní predal v krajine vyše dva milióny z týchto prístrojov, uviedol dnes americký koncern.

Nový model telefónu sa bude do konca decembra predávať vo vyše 100 krajinách po celom svete, uviedol Apple, ktorý tvrdí, že je to doteraz najrýchlejšie uvedenie na trh nového iPhonu.

"Reakcia čínskych zákazníkov na iPhone 5 bola neuveriteľná, takže sme v Číne stanovili rekord týkajúci sa najlepšieho predajného víkendu," uviedol šéf Apple Tim Cook. Zároveň tým poprel špekulácie, že nový iPhone sa na najväčšom mobilnom trhu na svete stretol pri uvedení na trh so zdržanlivou reakciou.

Podiel Apple na čínskom trhu inteligentných telefónov klesol v 3. kvartáli zo štvrtého na šieste miesto. Oficiálne uvedenie nového iPhonu v Číne, ktorá je pre Apple druhým najväčším trhom, prišlo približne 3 mesiace po začiatku predaja iPhonu 5 v USA.

Čínske médiá však kritizujú vysokú cenu nového iPhonu a málo presvedčivé zlepšenia v oblasti dizajnu a funkčnosti. Spotrebitelia sú zasa rozhnevaní, že iPhone 5 stojí v Číne približne o 20 % viac ako v USA a o vyše 10 % viac ako v Hongkongu.