Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Irán vyvíja moderné odstredivky na urán

Na archívnej snímke iránska vlajka veje pred budovou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni 10. júla 2019. Foto: TASR/AP

Šéf MAAE Rafael Grossi v apríli uviedol, že Irán má v Natanze nové podzemné zariadenie na výrobu súčastí odstrediviek.

Tel Aviv 17. mája (TASR) - Irán vo svojom novom podzemnom testovacom zariadení vyvíja moderné odstredivky na očisťovanie uránu. Zariadenie buduje neďaleko jadrovej elektrárne v Natanze. V utorok to uviedol izraelský minister obrany Binjamin Ganc, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Irán sa snaží dokončiť a nainštalovať ďalších 1.000 moderných odstrediviek typu IR6 vo svojich jadrových zariadeniach vrátane nových podzemných priestorov budovaných pri Natanze," uviedol Ganc.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v marci uviedla, že Irán nainštaloval alebo plánuje nainštalovať celkovo tri kaskády odstrediviek IR6, čo predstavuje zhruba 660 zariadení, píše Reuters.

Šéf MAAE Rafael Grossi v apríli uviedol, že Irán má v Natanze nové podzemné zariadenie na výrobu súčastí odstrediviek.

Ganc upozornil, že Izrael je v prípade zlyhania diplomacie pripravený podniknúť vojenský zásah, aby Iránu zabránil vo výrobe jadrových zbraní. Zároveň apeloval na svetové mocnosti, aby v rokovaniach s Teheránom pritvrdili.

Odstredivky sú určené na čistenie uránu na civilné účely, ale aj na výrobu jadrových bômb. Pokrok Iránu v tejto oblasti monitorujú svetové mocnosti, ktoré sa snažia obnoviť jadrovú dohodu s Teheránom, vysvetľuje Reuters.