Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Írsko začalo predaj sedemročných dlhopisov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Írsko bolo druhou krajinou eurozóny, po Grécku, ktoré muselo v roku 2010 požiadať Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) o záchranný úver.

Dublin 7. januára (TASR) - Írsko dnes ako prvá krajina eurozóny vstúpilo v tomto roku na finančné trhy a spustilo predaj sedemročných dlhopisov. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Vláda verí, že sa jej podarí predať 7-ročné obligácie s nízkym výnosom, keďže výnos z 10-ročných írskych dlhopisov na sekundárnych trhoch tento týždeň klesol na rekordne nízku úroveň 1,158 %. Pre porovnanie, v júli 2011 sa výnos z 10-ročných írskych dlhopisov vyšplhal na 14,219 %.

Írsko bolo druhou krajinou eurozóny, po Grécku, ktoré muselo v roku 2010 požiadať Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) o záchranný úver. Dublin zaviedol tvrdé úsporné opatrenia reformy a podarilo sa mu prekonať problémy. Koncom roka 2013 Írsko vystúpilo zo záchranného programu a vrátilo sa na dlhopisové trhy.

Írska agentúra pre riadenie dlhu poverila predajom dlhopisov so splatnosťou v roku 2022 banky Barclays, HSBC, JPMorgan Chase, Davy, Nomura Holdings a Royal Bank of Scotland.

Aj Belgicko začiatkom roka oznámilo, že ponúkne na predaj 10-ročné dlhopisov prostredníctvom bánk, zatiaľ čo Nemecko, Francúzsko a Španielsko plánujú tento týždeň "klasické" aukcie cenných papierov.

Dublin si v predstihu zabezpečil dostatok financií na pokrytie svojich potrieb do konca roka 2016. Tento rok plánuje emitovať dlhopisy s dlhším termínom splatnosti za 12 až 15 miliárd eur na dokončenie refinancovanie úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF). Írska vláda verí, že na trhoch získa peniaze lacnejšie ako od fondu.

Dublin minulý mesiac vrátil MMF 9 miliárd z 18,3 miliardy eur, ktoré mu fond požičal v roku 2010 v rámci trojročného záchranného programu. Írska vláda odhaduje, že by mohla ušetriť približne 1,5 miliardy eur v priebehu troch rokov, keď na splatenie úveru od MMF, ktorý chce uhradiť v troch splátkach, predá dlhopisy za lepších podmienok, teda s nižšími úrokmi.