Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Írsko zdvojnásobuje odhad hospodárskeho rastu v roku 2021

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Štatistické údaje začiatkom septembra ukázali, že hrubý domáci produkt (HDP) Írska v 2. štvrťroku 2021 medziročne vyskočil až o 21,6 %, keď sa uvoľnili blokády a ekonomika sa znova otvorila.

Dublin 30. septembra (TASR) - Írske ministerstvo financií vo štvrtok zdvojnásobilo svoju prognózu hospodárskeho rastu a rastu domáceho dopytu v tomto roku. Odôvodnilo to veľmi silným oživením ekonomiky v 2. štvrťroku po zmiernení blokád na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

Štatistické údaje začiatkom septembra ukázali, že hrubý domáci produkt (HDP) Írska v 2. štvrťroku 2021 medziročne vyskočil až o 21,6 %, keď sa uvoľnili blokády a ekonomika sa znova otvorila. A zároveň domáci dopyt, ktorý je podľa vlády presnejším meradlom ekonomiky, v období apríl-jún stúpol o 15 %.

Hlavný ekonóm ministerstva financií John McCarthy v tejto súvislosti uviedol, že sa v tomto roku nesústredí ani tak na odhadovaný rast HDP o 15-16 % pre spôsoby, akým ho môžu deformovať nadnárodné spoločnosti v Írsku, ale zameria sa viac na prognózu upraveného domáceho dopytu, ktorý by sa mal zvýšiť o 5,2 %.