Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ISA: Ceny obuvi sú na Slovensku približne na úrovni priemeru EÚ

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

V Česku boli v októbri 2023 ceny oblečenia a obuvi vyššie o 46 % v porovnaní s decembrom 2019.

Bratislava 7. januára (TASR) - Narušenie sezónnej cyklickosti v segmente oblečenia a obuvi ovplyvňuje najmä vysoká inflácia. Ceny oblečenia a obuvi na Slovensku sú na úrovni približne priemeru Európskej únie (EÚ). Najviac sa oblečenie oplatí kupovať aj v Poľsku, kde sa cenová hladina pohybuje na úrovni 92 % priemeru cien v EÚ a v Maďarsku (86 % priemeru). Informoval o tom Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA) na svojej sociálnej sieti na základe dát Eurostatu.

V Rakúsku a v Poľsku udalosti posledných štyroch rokov takmer neovplyvnili sezónnu cyklickosť v segmente oblečenia a obuvi. V Rakúsku sa sezónne výpredaje prejavujú najviac. Kupujúci môžu najväčšie zľavy očakávať vo februári a v auguste, pretože predávajúci sa snažia zbaviť starého tovaru pred novou sezónou.

"V Rakúsku ide o zľavy približne 15 % z maxím, ktoré bývajú zvyčajne v novembri a v máji. V Poľsku sú zľavy v porovnaní s Rakúskom tretinové, teda približne 5 %," priblížil ISA.

Po nástupe pandémie COVID-19 bola určitá sezónnosť zachovaná v Maďarsku, kde rozdiely medzi cenovými maximami a minimami sú približne 3,5 percentuálneho bodu. Na Slovensku a najmä v Česku však silnou infláciou zasiahnuté ceny zdeformovali inak cyklický trh.

V Česku boli v októbri 2023 ceny oblečenia a obuvi vyššie o 46 % v porovnaní s decembrom 2019. V Maďarsku ceny vzrástli o 16 %, na Slovensku o 14 %, v Poľsku o necelých 11 % a najmenej vzrástli o 6 % v Rakúsku.