Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

ISTAT zvyšuje odhad rastu HDP Talianska v rokoch 2021 a 2022

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K rastu HDP v tomto a budúcom roku prispeje "najmä domáci dopyt a v menšej miere čistý export," uviedol ISTAT.

Rím 3. decembra (TASR) - Taliansky štatistický úrad ISTAT zvýšil odhad rastu tretej najväčšej ekonomiky eurozóny v tomto aj v nasledujúcom roku. Odôvodnil to zrýchlením domáceho dopytu a zahraničného obchodu.

ISTA dvakrát ročne uverejňuje správu a ekonomických vyhliadkach Talianska. Podľa najnovšej prognózy sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zvýši tento rok o 6,3 %, a nie o 4,7 % ako predpovedal v júni. Revidoval smerom nahor aj odhad na budúci rok, a to na 4,7 % zo 4,4 %.

Najnovšie prognózy ISTAT sú viac v súlade s prognózami talianskej vlády, ktorá oficiálne predpokladá rast HDP o 6 % v tomto roku a o 4,7 % v roku 2022.

Premiér Mario Draghi a viacerí ministri však nedávno uviedli, že tohtoročný rast presiahne oficiálny cieľ 6 %, ktorý bol stanovený na konci septembra.

K rastu HDP v tomto a budúcom roku prispeje "najmä domáci dopyt a v menšej miere čistý export," uviedol ISTAT.

Talianska ekonomika v 3. štvrťroku 2021 stúpla o 2,6 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom vďaka silným spotrebiteľským výdavkom, uviedol štatistický úrad a pripomenul, že v 2. štvrťroku sa HDP zvýšil medzikvartálne o 2,7 %.

Minulý rok brzdili ekonomiku blokády na zastavenie pandémie nového koronavírusu. HDP Talianska tak zaznamenal rekordný pokles o 8,9 %.

ISTAT v piatok odhadol tiež priemernú mieru nezamestnanosti v tomto roku na úrovni 9,6 %, čo menej ako 9,8 % v júnovej projekcii. Svoju predpoveď na rok 2022 znížil na 9,3 % z 9,6 %.

Miera nezamestnanosti v Taliansku dosiahla v októbri 9,4 %, informoval ISTAT vo štvrtok (2. 12.), čo bola najvyššia úroveň od júna.