Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Situácia na trhu práce je priaznivá, tvrdí pracovno-poradenský portál

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas roka 2021 ponúkol ISTP 205.000 nových voľných pracovných miest so slovenským miestom výkonu práce, počet pracovných príležitostí sa v porovnaní s rokom 2020 zvýšil o desať percent.

Bratislava 1. februára (TASR) - Po slabšom decembri vlaňajška, počas ktorého nahlásili zamestnávatelia necelých 11.500 pracovných ponúk, v januári 2022 zaevidoval pracovno-poradenský portál Internetový sprievodca trhom práce (ISTP.sk) 21.000 nových voľných pracovných miest. Ide o 68-percentný nárast v porovnaní s vlaňajškom. Naposledy bola podobne priaznivá situácia zaznamenaná v januári 2020, keď ešte nebol trh práce ovplyvnený pandemickou situáciou. Informoval o tom projektový vedúci portálu Pavol Hudec.

Za mesiac január vzniklo najviac pracovných príležitostí v Bratislavskom kraji, ktorý ponúkol viac ako 4000 voľných miest. "Vysokú šancu na novú prácu ponúkajú aj Trnavský (3000) a Nitriansky kraj (2900). Najmenej ponúk vzniklo v Košickom kraji (1250)," spomenul Hudec a dodal, že z okresov sú na tom najlepšie Bratislava, Trnava, Nitra, Malacky a Žilina, naopak, najťažšie sa hľadá práca v Medzilaborciach, Poltári a Sobranciach.

Počas roka 2021 ponúkol ISTP 205.000 nových voľných pracovných miest so slovenským miestom výkonu práce, počet pracovných príležitostí sa v porovnaní s rokom 2020 zvýšil o desať percent. Najviac aktuálnych zahraničných príležitostí je v Nemecku (1500 voľných pracovných miest), Rakúsku (500) a Holandsku (400).

Zamestnávatelia vlani ponúkali pracovné miesta predovšetkým v oblastiach strojárstvo vrátane výroby motorových vozidiel (6000 nových ponúk), technické a manuálne prierezové zamestnania (3800) a stavebníctvo (1500). V prvej desiatke sa umiestnila aj pandémiou skúšaná gastronómia, ktorá priniesla 900 nových ponúk.

"Zamestnávatelia potrebujú obsadiť hlavne pozície montážnych pracovníkov (operátorov) v strojárskej výrobe, pomocných pracovníkov vo výrobe, montážnych pracovníkov elektrických a elektronických zariadení, vodičov nákladných automobilov a kamiónov a skladníkov," vymenoval Hudec. Zo špecialistov a odborných pracovníkov sú vyhľadávaní špecialisti v oblasti databáz a počítačových sietí, finanční a investiční poradcovia a agenti, obchodní zástupcovia, špecialisti v ošetrovateľstve a zdravotné sestry, špecialisti v oblasti finančníctva a poisťovníctva a lekári.