Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Istrokapital získal takmer štvrtinový podiel v J&T

Mario Hoffmann Foto: TASR

Mario Hoffmann vníma J&T a jej zakladateľov podľa vlastných slov ako najbližších obchodných partnerov.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Majitelia J&T Finance Group, a.s., a Istrokapital SE sa dohodli na vzájomnej kapitálovej previazanosti oboch spoločností. Istrokapital podnikateľa Maria Hoffmanna tak prostredníctvom navýšenia kapitálu získa 24 % na základnom imaní J&T.

Dôvodom tohto kroku má byť pripravovaný vstup na nové finančné trhy.

Ako dnes ďalej informovali zástupcovia oboch spoločností, nové podiely doterajších spolumajiteľov J&T Jozefa Tkáča a Ivana Jakaboviča budú zhodne po 38 %. Transakcia ešte podlieha schváleniu regulačnými orgánmi na Slovensku a v Českej republike, ako aj Protimonopolným úradom SR.

Vstup Hoffmanna do akcionárskej štruktúry J&T je podľa prezidenta J&T Jozefa Tkáča logickým vyústením takmer 15 rokov trvajúcej spolupráce. "Dnes obe skupiny patria medzi najväčšie na domácom trhu, no pri úvahách o vstupe na finančné trhy krajín ako Poľsko či Rusko sa dostávame do prostredia s ďaleko väčšími hráčmi. A tak sme po dlhoročnom koketovaní s myšlienkou spojenia oboch skupín konečne identifikovali dostatočne silný dôvod, prečo ju uskutočniť," zhodnotil Tkáč.

Hoffmann vníma J&T a jej zakladateľov podľa vlastných slov ako najbližších obchodných partnerov.

"Prepojenie holdingov vytvára priestor pre realizáciu projektov vo finančníctve, ako aj pre ďalšie spoločné investičné záujmy a rozvoj nových významných projektov," priblížil predseda správnej rady Istrokapitalu. Ide napríklad o biotechnologický projekt AXON, ktorého výsledkom by mal byť aj liek proti Alzheimerovej chorobe.

Skupina J&T sa zameriava na poskytovanie služieb spojených s privátnym bankovníctvom, správou majetku privátnych klientov a inštitúcií, investičným bankovníctvom a projektovým financovaním. Pôsobí predovšetkým na trhoch ČR, Slovenska a Ruskej federácie. Spoločnosti patriace do skupiny Istrokapital poskytujú komplexné služby najmä v oblasti bankovníctva a finančníctva.