Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Americkí výrobcovia čipov žiadajú prezidenta Bidena o značné stimuly

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americkí výrobcovia čipov vyzvali Bidena, aby USA poskytli financovanie vo forme grantov alebo daňových dobropisov.

Washington 11. februára (TASR) - Skupina amerických výrobcov čipov vo štvrtok vyzvala v liste prezidenta Joea Bidena, aby v rámci svojich plánov obnovy hospodárstva a infraštruktúry poskytol „značné financie na stimuly pre výrobu polovodičov“. List podpísali vedúci pracovníci významných amerických spoločností, ako sú Intel, Qualcomm, Micron Technology či Advanced Micro Devices.

Žiadosť prichádza v čase, keď globálny nedostatok čipov núti automobilky na celom svete vrátane amerických spoločností Ford a General Motors obmedziť alebo zastaviť výrobu. Vedenie oboch amerických automobiliek predpovedá straty zisku rádovo v miliardách.

Problémy s dodávkami čipov dokonca ovplyvnili aj populárne herné konzoly, ako sú Xbox od spoločnosti Microsoft a Playstation od spoločnosti Sony.

Chýbajúce čipy sa väčšinou vyrábajú v krajinách ako Taiwan alebo Kórea, ktoré v tomto priemysle začali dominovať. V liste, ktorý zaslalo združenie amerických výrobcov polovodičov, sa uvádza, že americký podiel na výrobe polovodičov klesol z 37 % v roku 1990 na súčasných 12 %.

„Je to do značnej miery preto, lebo vlády našich globálnych konkurentov ponúkajú významné stimuly a dotácie na podporu nových závodov na výrobu polovodičov, zatiaľ čo USA nie,“ uviedla skupina.

Kongres vlani schválil dotácie na výrobu čipov a výskum polovodičov, zákonodarcovia však musia rozhodnúť, koľko finančných prostriedkov USA poskytnú.

Americkí výrobcovia čipov vyzvali Bidena, aby USA poskytli financovanie vo forme grantov alebo daňových dobropisov. „Vďaka spolupráci s Kongresom má vaša administratíva v súčasnosti historickú príležitosť financovať tieto iniciatívy, aby sa stali realitou,“ napísala skupina výrobcov. „Veríme, že na riešenie výziev, ktorým čelíme, sú potrebné odvážne kroky. Náklady na nečinnosť sú vysoké,“ dodala.