Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dátové centrá Microsoftu vo Fínsku budú vykurovať domácnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Diaľkové vykurovanie je vo Fínsku pomerne rozšírené, pumpuje horúcu vodu cez zaizolované podzemné potrubia a tradične využíva ako zdroje fosílne palivá.

Helsinki 17. marca (TASR) - Fínska spoločnosť Fortum vo štvrtok uviedla, že bude využívať odpadové teplo z dvoch nových dátových centier Microsoftu na vykurovanie domácností a firiem v hlavnom meste Helsinki a jeho okolí a zníži pritom aj emisie oxidov uhlíka.

A zároveň, Microsoft vo štvrtok oznámil plány na výstavbu dátových centier vo Fínsku, ktoré budú poháňané obnoviteľnou energiou. Ich umiestnenie bude zvolené tak, aby umožňovalo recykláciu tepla vznikajúceho pri chladení počítačových serverov.

Diaľkové vykurovanie je vo Fínsku pomerne rozšírené, pumpuje horúcu vodu cez zaizolované podzemné potrubia a tradične využíva ako zdroje fosílne palivá.

Spoločnosť Fortum prevádzkuje systém podzemných potrubí v dĺžke 900 kilometrov a slúži 250.000 užívateľom v metropolitnej oblasti Helsínk.

Po dokončení sa budú dátové centrá podieľať 40 % na dodávkach tepla do systému, uviedli obe firmy.

Fortum odhadla investície do zachytávania tepla z dátových centier na 200 miliónov eur. A očakáva, že tým zníži produkciu oxidu uhličitého (CO2) o 400.000 ton ročne.

Microsoft odmietol uviesť konkrétne čísla v súvislosti s dátovými centrami. Odhadol však, že si spočiatku vyžiadajú približne 400 – 500 gigawatthodín (GWh) obnoviteľnej energie ročne, čo je podľa neho porovnateľné s inými miestnymi priemyselnými firmami, ako sú papierne alebo celulózka.

Microsoft plánuje nakupovať elektrinu prostredníctvom jednej alebo viacerých dlhodobých zmlúv o nákupe energie (PPA), hoci zatiaľ nebol vybratý žiadny dodávateľ.

Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters.