Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

IT: Globálny predaj počítačov brzdí nedostatok komponentov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pandémia urýchlila prechod na flexibilnejšiu prácu z domu a štúdium na diaľku, čo podporilo rast dopytu po počítačoch.

Singapur 12. októbra (TASR) - Globálny predaj počítačov brzdí nedostatok komponentov a tiež problémy s dopravou. Ukázala to správa spoločnosti IDC, ktorá sa špecializuje na prieskum trhu.

Podľa najnovších údajov IDC globálny predaj počítačov rástol v 3. štvrťroku 2021 najpomalšie od začiatku pandémie pre nedostatok komponentov a ťažkosti v doprave.

Kľúčový americký trh pritom zaznamenal v období júl-september pokles predaja, prvýkrát od 1. kvartálu 2020, keď ho zasiahli obmedzenia spojené s pandémiou nového koronavírusu. Konkrétne sa predaj počítačov v USA v 3. štvrťroku 2021 znížil medziročne o 7,5 %, aj keď globálny odbyt vzrástol, o 3,9 %.

Spoločnosť Apple, ktorej dodávateľský reťazec patrí medzi najodolnejšie, zaznamenala v sledovanom období nárast predaja o 10 %. A odbyt spoločnosti Dell Technologies dokonca vyskočil o 27 % vďaka dynamike na rozvíjajúcich sa trhoch, uviedla IDC.

Pandémia urýchlila prechod na flexibilnejšiu prácu z domu a štúdium na diaľku, čo podporilo rast dopytu po počítačoch. Tržby stúpali o dvojciferné percentá každé tri mesiace až do uplynulého štvrťroku, ktorý bol poznačený silnejúcim nedostatkom základných komponentov a zdržaniami v doprave pri zabezpečovaní objednávok aj výrobných kapacít.

Počítačový priemysel aj naďalej brzdia ťažkosti v oblasti dodávok a logistiky a nanešťastie tieto problémy sa v ostatných mesiacoch veľmi nezlepšili,“ povedal Jitesh Ubrani, vedúci výskumu v IDC. „Sme svedkami toho, ako niektorí predajcovia uprednostňujú zásielky medzi rôznymi trhmi, čo umožňuje rozvíjajúcim sa trhom udržať si dynamiku rastu, zatiaľ čo niektoré vyspelé trhy začínajú spomaľovať,“ dodal.