Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ŠTÚDIA: Náklady firiem na kyberbezpečnosť sa dostali na druhé miesto

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Experti tiež poukázali na to, že vlani a tento rok vzrástlo využívanie všetkých typov cloudov na 88 %, pričom v roku 2019 to bolo 72 %.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Náklady na zabezpečenie čoraz komplexnejších prostredí sa dostali na druhé miesto v rebríčku kľúčových výziev, ktorým podľa IT lídrov čelili ich firmy v tomto roku. Vyplýva to zo štúdie kyberbezpečnostnej spoločnosti Kaspersky. Náklady na kyberbezpečnosť v IT firmách sa tak posunuli z vlaňajšieho tretieho miesta a v porovnaní s rokom 2018 až zo šiesteho miesta.

Počas vlaňajšieho lockdownu začali firmy v oveľa vyššej miere využívať digitálne technológie, čo si však vyžiadalo aj masívne zavádzanie nových IT služieb a zmeny v IT infraštruktúre. Experti tiež poukázali na to, že vlani a tento rok vzrástlo využívanie všetkých typov cloudov na 88 %, pričom v roku 2019 to bolo 72 %. Takisto rástlo aj využívanie vzdialenej obrazovky.

"Firmy museli zaistiť bezpečnosť všetkých týchto inovácií, čo sa stalo skutočnou výzvou pre takmer polovicu všetkých spoločností (44 %)," poznamenali experti. Vyššiu dôležitosť IT spoločnosti priradili len ochrane údajov (57 %), ide však o obavu, ktorá má prvenstvo už niekoľko rokov. Náklady na zabezpečenie komplexných prostredí sa dokonca ukázali byť ešte dôležitejšie než zabezpečenie súladu zamestnancov s bezpečnostnými pravidlami, čo bolo posledné dva roky na druhom mieste.

"Problémom komplexnej infraštruktúry nie je len náročnosť zavádzania bezpečnostných nástrojov. Je tiež oveľa ťažšie vystopovať známky útoku a včas naň reagovať, aby sa minimalizovali prípadné škody," poznamenali odborníci s tým, že nedostatočný dohľad nad infraštruktúrou je najčastejším problémom, ktorému čelia organizácie pri riešení komplexných hrozieb.

Tento problém však stimuluje investície. Takmer polovica (47 %) spoločností označila zvýšenú komplexnosť svojej IT infraštruktúry za hlavnú príčinu zvýšenia rozpočtu na IT bezpečnosť (v porovnaní so 43 % v roku 2020).

"Korporátna kybernetická bezpečnosť nesúvisí len s neustále sa vyvíjajúcimi hrozbami. Heterogénna a neustále sa meniaca korporátna IT infraštruktúra situáciu ešte sťažuje," poznamenal Miroslav Kořen zo spoločnosti a dodal, že na jednej strane komplikuje samotný proces ochrany, na druhej strane môže byť oveľa ťažšie riešiť následky úspešného útoku. "Najnovšie informácie o hrozbách a riešenia na ich odhaľovanie a reakciu by mali organizáciám pomôcť prijať túto výzvu a chopiť sa všetkých inovácií pre rozvoj ich podnikania," uzavrel Kořen.