Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Počet stiahnutí aplikácií WeChat a WeCom v USA prudko vzrástol

Na snímke ikony aplikácií TikTok a WeChat na mobile. Foto: TASR/AP

WeChat je mobilná aplikácia typu „všetko v jednom“, ktorá kombinuje správy, sociálne médiá, platobné funkcie a ďalšie služby.

Hongkong 22. septembra (TASR) - Čínsky technologický gigant Tencent, ktorému patria aplikácie WeChat a WeCom zaznamenal v USA prudký nárast počtu ich stiahnutí od piatku (18. 9.), keď Washington potvrdil, že bude presadzovať ich zákaz v USA. Ukázali to v utorok údaje analytickej spoločnosti Sensor Tower.

Americké ministerstvo obchodu v piatok vydalo príkaz, aby spoločnosti Apple a Google zabránili sťahovaniu aplikácie WeChat na svojich portáloch. Ale súd v nedeľu (20. 9.) toto rozhodnutie zablokoval. Americké ministerstvo obchodu začiatkom týždňa oznámilo, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá.

Podľa údajov Sensor Tower bola aplikácia WeChat medzi piatkom a sobotou (18. a 19. 9.) v USA stiahnutá približne 54.000-krát, čo predstavuje prudký nárast po 1900 stiahnutiach v rovnakom dvojdňovom období o týždeň skôr. Podobne prudký skok nastal aj pri sťahovaní aplikácie WeCom pre spoluprácu v kanceláriách.

Americká administratíva v uplynulých mesiacoch zaviedla sériu opatrení zameraných proti čínskym technologickým firmám a aplikáciám. Ako dôvody uviedla ohrozenie národnej bezpečnosti, keďže Čína môže podľa Washingtonu vďaka aplikáciám získať prístup k údajom amerických užívateľov.

Spoločnosť Tencent poprela, že by jej aplikácie predstavovali bezpečnostné riziko a upozornila, že aktualizácie aplikácií pre existujúcich užívateľov v USA môžu byť negatívne ovplyvnené, ak ich Apple a Google odstránia zo svojich portálov.

WeChat je mobilná aplikácia typu „všetko v jednom“, ktorá kombinuje správy, sociálne médiá, platobné funkcie a ďalšie služby. Má už viac ako miliardu užívateľov po celom svete.

WeCom, ktorý bol rebrandovaný z aplikácie pre spoluprácu v kancelárii WeChat Work len pár dní po tom, čo americký prezident Donald Trump v auguste prvýkrát vyhlásil, že zakáže WeChat, bol medzi piatkom a sobotou v USA nainštalovaný 58.000-krát, čo je 193-násobný nárast z 300 stiahnutí za týždeň predtým.

Po stiahnutí WeCom si môžu užívatelia k nemu pripojiť svoj účet na WeChat a pridať kontakty z WeChat. V rámci WeCom si môžu posielať správy, vytvárať chatovacie skupiny a dokonca dostávať virtuálne peniaze od priateľov z WeChatu bez toho, aby si ich kontakty na WeChat museli stiahnuť WeCom.

Tencent pre čínske médiá vyhlásil, že WeCom je úplne iný produkt ako WeChat.