Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Špehovanie cez mobil je na vzostupe

Foto: TASR/AP

Až 5 % žien žijúcich v Európskej únii uvádza, že od veku 15 rokov zažili jeden či viac prípadov prenasledovania.

Bratislava 6. marca (TASR) - Digitálne technológie uľahčujú interakciu medzi ľuďmi a umožňujú im zostať v kontakte s okolím, kdekoľvek sa nachádzajú. Avšak tzv. stalkerware, špeciálny komerčný špionážny softvér, je nainštalovaný na mobilné zariadenie bez súhlasu jeho majiteľa a slúži na tajné streamovanie osobných informácií obete vrátane obrázkov, videí, komunikácie, údajov o polohe, ktoré odosiela na riadiaci server a následne ich môže zneužiť voči konkrétnej osobe a spôsobiť jej emocionálnu alebo skutočnú ujmu.

Analýza spoločnosti Kaspersky, že globálny počet mobilných používateľov, ktorí boli napadnutí stalkerwarom v minulom roku, vzrástol o 67 %, zo 40.386 používateľov mobilných zariadení v roku 2018 na 67.500 v roku 2019.

Až 5 % žien žijúcich v Európskej únii uvádza, že od veku 15 rokov zažili jeden či viac prípadov prenasledovania. V súvislosti s Medzinárodným dňom žien by chcela spoločnosť využiť túto príležitosť, aby sa pokúsila ochrániť ženy pred týmto digitálnym ohrozením a približuje, ako v telefóne objaviť stalkerware, aké preventívne opatrenia treba podniknúť a na ktoré organizácie sa v prípade núdze obrátiť.

Na konci minulého roka spoločnosť Kaspersky spolu s deviatimi organizáciami a združeniami spustila globálnu Koalíciu proti stalkerwaru, aby spojila sily v boji proti softvéru navrhnutému na tieto účely. Táto nová, globálne aktívna pracovná skupina kombinuje svoje odborné znalosti v oblastiach, ako pomoc obetiam a kybernetická bezpečnosť, s cieľom pomôcť tým, ktorých zasiahne stalkerware. Cieľom projektu ako nekomerčnej iniciatívy je spojiť subjekty z neziskových organizácií, odvetvia kybernetickej bezpečnosti a ďalších oblastí, ako je napríklad presadzovanie práva, pod jednu strechu.

"Spolu s našimi partnermi z Koalície proti stalkerwaru chceme skombinovať ich silné stránky s našou expertízou a naše úsilie zamerať na elimináciu násilia, najmä voči ženám, ktoré sa deje prostredníctvom nových technológií a stále viac prepojenému životnému štýlu. Naším cieľom je zabezpečiť, aby všetky dotknuté osoby získali poznatky v oblasti ochrany pred digitálnym prenasledovaním a podporu, ktorú potrebujú, ak sa stanú jeho obeťami," uviedla Christina Jankowski, senior manažérka pre vonkajšie vzťahy spoločnosti Kaspersky.