Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

V roku 2021 zaznamenali rekordné náklady za úniky údajov za 17 rokov

Foto: TASR/AP

Pandémii pripisuje firma aj ďalší trend - až 36 % narušení bezpečnosti súviselo vlani s phishingom (podvody spojené s e-mailovou komunikáciou, pozn. TASR), čo predstavuje nárast o 11 %.

Bratislava 24. januára (TASR) - V roku 2021 boli globálne zaznamenané najvyššie priemerné náklady za úniky údajov za posledných 17 rokov. Tieto výdavky sa zvýšili z 3,86 milióna amerických dolárov (USD) na 4,24 milióna USD ročne. Uviedla to kyberbezpečnostná spoločnosť ESET na svojej webovej stránke v rámci súhrnu trendov z oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Na náklady spojené s únikmi údajov mala priamy vplyv pandémia nového koronavírusu a s ňou spojený prechod zamestnancov na prácu z domu. Priemerná cena za úniky údajov bola o 1,07 milióna USD vyššia vtedy, ak hlavným faktorom narušenia bezpečnosti bola práca z domu. S odvolaním sa na report spoločnosti IBM ešte firma podotkla, že najčastejšou príčinou úniku dát v roku 2021 bolo odcudzenie prihlasovacích údajov používateľa. "Tento bežne používaný vektor útoku má na svedomí 20 % narušení bezpečnosti. Priemerná hodnota strát sa pohybovala na úrovni 4,37 milióna USD," podotkla spoločnosť.

Pandémii pripisuje firma aj ďalší trend - až 36 % narušení bezpečnosti súviselo vlani s phishingom (podvody spojené s e-mailovou komunikáciou, pozn. TASR), čo predstavuje nárast o 11 %.

Na margo útokov na systémy verejnej správy zase firma podotkla, že najvážnejšou hrozbou v tomto prípade sú útoky pomocou techník sociálneho inžinierstva. Predstavujú 69 % všetkých bezpečnostných incidentov v oblasti verejnej správy analyzovaných spoločnosťou Verizon v roku 2021.

"V roku 2021 došlo k nárastu detekcie škodlivého kódu Android banking. V prvom polroku vzrástol jeho počet o 158,7 % a v ďalšom období zaznamenal pokračujúci trend rastu, a to o 49 %," dodala spoločnosť s tým, že tieto informácie považuje za znepokojivé.

Populárnymi zostávajú podľa spoločnosti aj podvody s kryptomenami. Medzi októbrom 2020 a májom 2021 boli obete týchto podvodov okradnuté o viac než 80 miliónov USD. "Očakáva sa, že skutočný počet je oveľa vyšší, pretože mnohí sa hanbia priznať, že boli podvedení," skonštatovala spoločnosť.

Kryptoaktíva sú pritom už nejaký čas aj preferovanou platobnou metódou pre kyberzločincov, najmä pokiaľ ide o vyplácanie výkupného po útoku ransomvérom (škodlivý kód, ktorý zablokuje systém a na sfunkčnenie požaduje výkupné, pozn. TASR). "Predpokladá sa, že až 5,2 miliardy USD bitcoinových transakcií môže byť spojených práve s vyplatením výkupného," vyčíslila spoločnosť.

(1 EUR = 1,1348 USD)