Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Využitie mobilných sietí v Rakúsku pre koronavírus vzrástlo až o 81%

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jedným z hlavných dôvodov je rozšírená práca z domu, tzv. home office. Kým väčšina spoločností ešte má pevné linky, spomedzi domácností ich má už len zhruba 46 %.

Viedeň 23. marca (TASR) - Opatrenia rakúskej vlády na zabránenie šíreniu nového koronavírusu sa výrazne prejavili na využití mobilných sietí. Podľa Fóra pre mobilnú komunikáciu (FMK) sa objem hovorov v porovnaní s obdobím pred vypuknutím krízy zvýšil minimálne o 81 % na 112 miliónov minút.

Jedným z hlavných dôvodov je rozšírená práca z domu, tzv. home office. Kým väčšina spoločností ešte má pevné linky, spomedzi domácností ich má už len zhruba 46 %. Počet pretelefonovaných minút cez mobilné siete sa takmer zo dňa na deň zvýšil na 112,18 milióna. Zmenila sa aj špička, kým pred krízou sa najčastejšie telefonovalo zhruba okolo 18.00 h, v súčasnosti je najviac hovorov okolo 10.00 h.

Využitie mobilných dát stúplo takmer o tretinu, v priemere sa cez rakúske siete prenesie približne 8,71 gigabitov denne. To zodpovedá zvýšeniu o 29,6 %. Najviac dát sa prenáša vo večerných hodinách medzi 19.00 a 21.00 h.

FMK tvrdí, že mobilné siete v Rakúsku dokážu kríze odolať a navyše operátori neustále pracujú na zvyšovaní kapacít. Len v roku 2018 sa do sietí 4G investovalo vyše 650 miliónov eur a s nevyhnutným rozšírením sietí na 5G sa v nadchádzajúcich rokoch kapacita ešte rozrastie.