Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zisk koncernu Telefónica sa v 2. kvartáli prudko zvýšil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zisk nafúkol predaj divízie Telxius pôsobiacu v oblasti telekomunikačnej infraštruktúry firme American Tower Corporation za 7,7 miliardy eur.

Madrid 29. júla (TASR) - Španielsky telekomunikačný koncern Telefónica revidoval celoročné vyhliadky. Jeho zisk v 2. kvartáli sa prudko zvýšil a výrazne prekonal očakávania trhu, keď ho podporili mimoriadne príjmy z predajov aktív.

Čistý zisk za tri mesiace od apríla do júna vyskočil na 7,74 miliardy eur zo 425 miliónov eur v rovnakom období pred rokom. Analytici počítali s čistým ziskom na úrovni len 6,2 miliardy eur.

"Naše výsledky ukazujú, že Telefónica ide správnou cestou," uviedol šéf spoločnosti José María Álvarez-Pallete.

Zisk nafúkol predaj divízie Telxius pôsobiacu v oblasti telekomunikačnej infraštruktúry firme American Tower Corporation za 7,7 miliardy eur. Transakcia bola dokončená v júni a American Tower Corporation v jej rámci získava viac než 30.000 telefónnych stožiarov, v Španielsku, Nemecku, Brazílii, Peru, Čile a Argentíne, ktoré potom bude spätne prenajímať španielskemu koncernu.

Výsledky v 2. kvartáli tiež podporila fúzia britskej divízie O2 s Virgin Media. Zlúčenie bolo ohlásené už v máji 2020, ale dokončilo sa až v júni tohto roka.

Tržby v 2. štvrťroku klesli na 9,96 miliardy eur z 10,34 miliardy eur. Hlavným dôvodom zníženia bol vplyv vývoja výmenných kurzov.