Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

IVRA: Stojíme si za tvrdeniami o príjmovej chudobe seniorov a ŤZP

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Inštitút spresnil, že ide o analýzu 100 % všetkých starobných a invalidných dôchodkov po 11,8-percentnej valorizácii ku koncu januára.

Bratislava 3. marca (TASR) - Inštitút pre výskum sociálno ekonomických rizík (IVRA) si stojí za svojimi utorňajšími (28. 2.) tvrdeniami a údajmi o príjmovej chudobe seniorov a ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP), ktoré odzneli na ich spoločnej tlačovej konferencii s Jednotou dôchodcov na Slovensku (JDS). V piatok o tom informoval Martin Halás z IVRA v reakcii na vyjadrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Inštitút spresnil, že ide o analýzu 100 % všetkých starobných a invalidných dôchodkov po 11,8-percentnej valorizácii ku koncu januára. Dodal, že všetky podklady na analýzy má na základe údajov zo Sociálnej poisťovne.

"MPSVR napríklad reagovalo, že tvrdenie o 17-percentnej dôchodcovskej inflácii je nekorektné," uviedol IVRA. Ide však podľa inštitútu o údaj publikovaný na webovej stránke Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Inštitút pri svojich tvrdeniach porovnával starobné a invalidné dôchodky po 11,8-percentnej valorizácii začiatkom tohto roka. V porovnaniach s hranicou chudoby z predminulého roku, ktorá bola 424 eur mesačne pre jednoosobovú domácnosť, musel takto zohľadniť aj dôchodcovskú infláciu za vlaňajšok, pričom do výpočtov zahrnul práve spomínaný medziročný údaj za december publikovaný ŠÚ SR vo výške 17 % pre domácnosti dôchodcov. Nekorektné je podľa IVRA skôr porovnávanie MPSVR s údajmi hranice chudoby 424 eur mesačne z predvlaňajška bez zohľadnenia vlaňajšieho historického zdražovania.

MPSVR podľa IVRA okrem toho svojim pokusom o relativizovanie veľkosti skupín chudobou ohrozených občanov zároveň potvrdzuje, že nemá záujem korektne riešiť príjmovú chudobu v prospech ľudí. "Hlavným opatrením, na ktoré sa spolieha v rámci boja s chudobou, je, že seniori, ako aj občania s priznanou invaliditou, takisto ako aj ostatné chudobou ohrozené skupiny obyvateľov žijú v spoločných domácnostiach," uviedol Halás.

MPSVR podľa IVRA priznáva, že ku koncu roka malo dôchodkový príjem pod hranicou chudoby 424 eur z predminulého roku, bez minuloročného zohľadnenia dôchodcovskej inflácie približne 310.000 seniorov. Zároveň MPSVR opakovane zabúda pri týchto výpočtoch okrem poberateľov starobných dôchodkov započítavať aj viac ako 70.000 osôb nad 62 rokov, ktorí nie sú poberateľmi dôchodkov, no sú taktiež v seniorskom veku a poberajú dávky v hmotnej núdzi alebo opatrovateľský príspevok, upozornil IVRA.

Zároveň si IVRA stojí aj za tým, že pod hranicou chudoby je vyplácaných viac ako 210.000 invalidných dôchodkov. Ak chcela vláda pomôcť najchudobnejším seniorom, mala ešte minulý rok rozmraziť minimálne dôchodky a mimoriadne valorizovať všetky dôchodky, uzavrel inštitút.