Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

IVRA vyzval premiéra na stop plytvaniu pri kompenzáciách za energie

Na snímke riaditeľ Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA) Martin Halás Foto: TASR - Dano Veselský

Dôvodom sú podľa inštitútu vysoké regulované ceny energií stanovené Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), pričom aktuálne ceny sú niekoľkonásobne nižšie.

Bratislava 19. mája (TASR) - Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík (IVRA) vyzval premiéra Ľudovíta Ódora, aby zastavil nehospodárne plytvanie verejných financií v súvislosti s kompenzáciami energií. Dôvodom sú podľa inštitútu vysoké regulované ceny energií stanovené Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), pričom aktuálne ceny sú niekoľkonásobne nižšie.

"Štátny rozpočet dotuje obrovskými finančnými čiastkami nereálne a nadhodnotené ceny elektrickej energie a zemného plynu, ktoré stanovil ÚRSO neštandardnou zmenou referenčného obdobia. Aj napriek tomu, že štát tieto ceny zastropoval pre domácnosti, ich aktuálne ceny sú už niekoľko mesiacov hlboko aj pod týmito stropmi stanovenými vládou v elektrickej energii aj zemnom plyne. Štát preto vedome prepláca v neprehľadných schémach desiatky až stovky miliónov eur zo štátneho rozpočtu," uviedol riaditeľ IVRA Martin Halás.

ÚRSO podľa IVRA nelogicky stanovil cenu elektrickej energie na úrovni 547 eur za megawatthodinu (MWh), pričom štát zastropoval ceny pre domácnosti na 199 eur za MWh. Priemer ceny elektrickej energie je v máji v priemere na polovičnej úrovni tejto zastropovanej ceny 98 eur za 1 MWh. Forward na 3. kvartál tohto roka je takisto na rovnakej polovičnej úrovni 98 eur za MWh. Rovnaká situácia je pri cene zemného plynu, ktorú ÚRSO zafixoval ako referenčnú na úrovni 350 eur MWh. Táto sa aktuálne predáva za približne 30 eur/MWh. Cena, ktorú zafixoval štát, je na úrovni 99 eur/MWh.

"Tieto financie mohla vláda použiť práve na konsolidáciu verejných financií. Ak chce preto vláda šetriť, odporúčame premiérovi, pánovi Ľudovítovi Ódorovi, aby si posvietil práve na ceny energií," zdôraznil Halás. ÚRSO podľa neho malo už dávno vysvetliť a prehodnotiť ceny týchto komodít.

ÚRSO sa cenami energií v súčasnosti zaoberá. Úrad tento týždeň informoval, že si od dodávateľov energií vyžiadal podrobnejšie údaje o objemoch, nákladoch a aplikovaných cenníkoch dodávky elektriny a plynu pre jednotlivé skupiny koncových odberateľov. Pôvodne zaslané údaje podľa ÚRSO neboli vždy jednoznačné a pri niektorých dodávateľoch nesúhlasili s dátami, ktoré úrad získal v minulosti. Ďalším dôvodom bol marcový prieskum cenníkov najväčších dodávateľov.

V parlamente zároveň poslanci posunuli do druhého čítania novelu zákona o energetike a o regulácii v sieťových odvetviach, podľa ktorej by sa spôsob výpočtu kompenzácií cien energií pre dodávateľov mohol zmeniť tak, aby sa na výpočet nákladov dodávateľských firiem využil ukazovateľ tzv. čistých nákladov. Ten už je v súčasnosti používaný pri výpočte kompenzácií počas platnosti rozhodnutia o uložení povinnosti vo všeobecnom hospodárskom záujme.