Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Izraelská ekonomika v 1. kvartáli nečakane klesla

Foto: TASR/AP

Minulý rok bol pre izraelskú ekonomiku úspešný. Po zotavení sa z pandémie, ktorá vývoj hospodárstva ovplyvňovala najmä počas roka 2020, dosiahla vlani rast vyše 8 %.

Jeruzalem 16. mája (TASR) - Izraelská ekonomika zaznamenala v 1. kvartáli nečakaný pokles, pod čo sa podpísal pokles exportu, ako aj vládnych a spotrebiteľských výdavkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg a servera tradingeconomics.

Ako uviedol v pondelok izraelský štatistický úrad vo svojom prvom odhade, hrubý domáci produkt (HDP) klesol anualizovane o 1,6 %. Vývoj za prvé mesiace tohto roka je tak horší, než predpokladali analytici. Tí v prieskume agentúry Bloomberg počítali iba so spomalením hospodárskeho rastu na 2,3 %. Iba jeden z ôsmich oslovených analytikov očakával pokles ekonomiky.

Minulý rok bol pre izraelskú ekonomiku úspešný. Po zotavení sa z pandémie, ktorá vývoj hospodárstva ovplyvňovala najmä počas roka 2020, dosiahla vlani rast vyše 8 %. Prispeli k tomu najmä vysoké investície do moderných technológií. Začiatok tohto roka však výrazne poznačila vojna na Ukrajine a v dôsledku toho sankcie uvalené na Rusko. Izraelská centrálna banka predbežne očakáva tohtoročný rast na úrovni 5,5 %.