Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

J. Biden požaduje vytvorenie transatlantickej zóny voľného obchodu

Americký prezident Barack Obama (vpravo) , vľavo Vľavo americký viceprezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký viceprezident si je istý, že prekážky sú prekonateľné a prínosy opatrenia takmer nekonečné.

Mníchov 3. februára (TASR) - Americký viceprezident Joe Biden sa vyslovil pre rýchle vytvorenie transatlantickej zóny voľného obchodu, informovala o tom agentúra Reuters.

"Verím, že dokážeme prekonať všetky ťažkosti. Plody tohto úspechu by boli takmer nekonečné," povedal Biden v sobotu (2. 1.) na konferencii v Mníchove. "Mali by sme ďalej rozvíjať transatlantické partnerstvo." Prospelo by to rovnako USA aj Európe, podporilo rast a zamestnanosť a posilnilo pozíciu Západu v rámci globálnej konkurencie.

Od začiatku druhého funkčného obdobia prezidenta Baracka Obamu sa diskusie o zóne voľného obchodu medzi USA a EÚ zintenzívnili. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok (1. 2.) zdôraznila, že vidí v rámci rokovaní "pozitívne signály". Merkelová a Spolkový zväz nemeckého priemyslu (BDI) energicky požadujú vytvorenie bilaterálnej zóny voľného obchodu, pretože šance na globálnu liberalizáciu obchodu a odstránenie obchodných bariér v rámci takzvaného kola rokovaní z Doha sa považujú za minimálne.

Informovala o tom agentúra Reuters.