Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Borrell: EÚ musí lepšie chrániť svoju energetickú infraštruktúru

Na snímke vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell prichádza na zasadnutie kolégia komisárov EÚ v centrále únie v Bruseli v stredu 28. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Akékoľvek zámerné narušenie európskej energetickej infraštruktúry je neprijateľné a bude predmetom ráznej a jednotnej reakcie, zdôraznil Borrell vo svojom oficiálnom vyhlásení.

Brusel 28. septembra (TASR) - Európska únia sa domnieva, že príčinou nedávnych únikov plynu z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 je pravdepodobne sabotáž, a po týchto incidentoch zintenzívni opatrenia na ochranu svojej energetickej infraštruktúry. Oznámil to v stredu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorého slová citujú tlačové agentúry Reuters, AFP a DPA.

Borrell najskôr na svojom účte na Twitteri upozornil, že EÚ je hlboko znepokojená poškodením plynovodov Nord Stream 1 a 2, ktoré viedli k únikom plynu v medzinárodných vodách Baltského mora. Podľa jeho slov tieto incidenty "nie sú náhodné" a upozornil, že sa dotýkajú "nás všetkých".

Borrell dodal, že všetky dostupné informácie nasvedčujú tomu, že úniky plynu na oboch plynovodoch sú výsledkom úmyselného konania.

"Podporíme každé vyšetrovanie, ktoré povedie k úplnému objasneniu toho, čo sa stalo a prečo, a podnikneme ďalšie kroky na zvýšenie odolnosti našej energetickej bezpečnosti. Akékoľvek zámerné narušenie európskej energetickej infraštruktúry je neprijateľné a bude predmetom ráznej a jednotnej reakcie," zdôraznil Borrell vo svojom oficiálnom vyhlásení.

V utorok (27. 9.) boli vo výhradných ekonomických morských zónach Dánska a Švédska, pri dánskom ostrove Bornholm, hlásené tri úniky plynu z plynovodov Nord Stream 1 a 2 spájajúcich Rusko s Nemeckom po dne Baltského mora.

Dodávky plynu cez plynovod Nord Stream 1 zastavilo Rusko v priebehu septembra a nový plynovod Nord Stream 2 nebol vôbec uvedený do prevádzky po tom, ako EÚ uvalila sankcie na Rusko pre jeho vojenskú agresiu proti Ukrajine. Obe potrubia, aj keď boli mimo prevádzky, boli natlakované plynom.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)