Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

J. Budaj: Slovensko sa stalo stredoeurópskym lídrom v triedení obalov

Na snímke zľava generálna riaditeľka Správcu zálohového systému Mária Trčková a minister životného prostredia SR Ján Budaj počas otvorenia triediaceho centra zálohového systému, 29. apríla 2022 v Rakoľuboch. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slovensko začína éru obehového hospodárstva, v ktorom si dokážeme vážiť suroviny a dokážeme z nich vyrábať nové materiály.

Kočovce 29. apríla (TASR) – Slovensko sa stalo stredoeurópskym lídrom v triedení plastových fliaš a plechoviek. Počas piatkového oficiálneho spustenia prevádzky triediaceho centra Správcu zálohového systému to v obci Kočovce v okrese Nové Mesto nad Váhom to povedal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Slovensko začína éru obehového hospodárstva, v ktorom si dokážeme vážiť suroviny a dokážeme z nich vyrábať nové materiály. Systém zálohovania obyvatelia prijali, Slovensko dosiahlo už 100 miliónov zálohovaných balov. Projekt triedenia budem už onedlho prezentovať českej a rakúskej ministerke životného prostredia, predstavíme ho aj inde v Európe,“ zdôraznil minister.



Podľa generálnej riaditeľky Správcu zálohového systému Márie Trčkovej triediace centrum v Kočovciach je technicky pripravené a schopné ročne spracovať 35.000 ton obalov, čo približne pokrýva ročnú kapacitu Slovenskej republiky.

Na snímke generálna riaditeľka Správcu zálohového systému Mária Trčková (vľavo) a minister životného prostredia SR Ján Budaj (vpravo) počas otvorenia triediaceho centra zálohového systému, 29. apríla 2022 v Rakoľuboch.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Obaly najskôr putujú do jednej z našich prevádzok do medziskladu, kde ich zlisujú a stláčajú, aby sme minimalizovali náklady na prepravu a šetrili životné prostredie. Následne sa presúvajú do triediaceho centra, kde sa triedia tak, aby sme boli schopní zabezpečiť ich následnú recykláciu a vyrobiť zo starých fliaš a plechoviek nové,“ priblížila Trčková.