Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

J. Budaj: Vodohospodárska výstavba ročne ušetrí pol milióna eur

J. Budaj, archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Úver vo výške 77 miliónov eur uzavrel podnik s konzorciom troch bánk. Pokryť má financovanie projektu z vlastných zdrojov aj na preklenutie obdobia do dodania zdrojov z fondov Európskej únie.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Vodohospodárska výstavba ušetrí ročne pri splácaní úveru na financovanie rekonštrukcie vodného diela Gabčíkovo až pol milióna eur. Na tlačovej konferencii o tom v utorok informoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Za dobrú správu označil minister tiež prísľub riaditeľa Vladimíra Kollára, že plánuje splniť požiadavku ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) na desaťpercentnú úsporu v podniku.



Ako priblížil Kollár, úver vo výške 77 miliónov eur uzavrel podnik s konzorciom troch bánk. Pokryť má financovanie projektu z vlastných zdrojov aj na preklenutie obdobia do dodania zdrojov z fondov Európskej únie. "Vyplatený bude momentom ukončenia diela," uviedol Kollár. Vyrokované zľavy na poplatkoch majú predstavovať 183.000 eur, dohodnuté zníženie úrokovej sadzby pri maximálnom čerpaní úverových liniek až 543.000 eur.

"Robíme maximálne kroky k tomu, aby sme zefektívnili celú nákladovú stránku spoločnosti, mojím minimálnym cieľom je desať percent," deklaroval Kollár. Existujúce úvery Vodohospodárskej výstavby dosahujú v súčasnosti výšku 182 miliónov eur. "Plánujeme ich zredukovať do konca roka 2023 až na úroveň 116 miliónov eur a čerpanie úveru na vlastné zdroje vo výške 21,6 milióna eur," načrtol.

Projekt Inovácia a modernizácia plavebných komôr vodného diela Gabčíkovo je spolufinancovaný z grantového programu Európskej komisie Nástroj na prepájanie Európy vo výške takmer 123 miliónov eur a z vlastných zdrojov podniku Vodohospodárska výstavba.