Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Kaczyňski: Poľsko zvýši obranný rozpočet na tri percentá HDP

Na archívnej snímke z 26. októbra 2021 líder poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Foto: TASR/AP

Podpredseda poľskej vlády dodal, že Poľsko bude hľadať dlhodobé pôžičky a môže vydať dlhopisy na financovanie nákupov zbraní.

Varšava 3. marca (TASR) - Šéf poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski vo štvrtok oznámil, že Varšava v reakcii na udalosti na Ukrajine zvýši výdavky na obranu na tri percentá HDP. TASR prevzala správu od agentúr PAP a AFP.

"Predložíme pozmeňujúci návrh – od budúceho roka zvýšime obranný rozpočet na tri percentá (HDP). Potom to ešte zvýšime," vyhlásil Kaczyňski v dolnej komore parlamentu počas debaty o ruskej invázii na Ukrajinu.

Varšava v súčasnosti dáva na obranný rozpočet 2,2 percenta HDP, teda zhruba toľko ako odporúča Severoatlantická aliancia (NATO). Pôvodný návrh zákona hovoril o postupnom zvýšení rozpočtu na 2,3 percenta v roku 2023 a na 2,5 percenta v roku 2024.

Podpredseda poľskej vlády dodal, že Poľsko bude hľadať dlhodobé pôžičky a môže vydať dlhopisy na financovanie nákupov zbraní.

Kaczyňski a poľský minister obrany Mariusz Blaszczak pred niekoľkými mesiacmi oznámili, že Poľsko plánuje zvýšiť počet aktívnych vojakov zo súčasných 100.000 na 250.000.