Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

J.Ma: Alibaba v USA milión miest nevytvorí, obchodná vojna to neumožní

Ilustračné foto.Foto: TASR/AP

Obchodné vzťahy Washingtonu a Pekingu sa tento rok prudko zhoršili. Dôvodom je séria dovozných ciel, ktoré Trump uvalil na čínske produkty.

Peking 20. septembra (TASR) - Zakladateľ najväčšieho čínskeho internetového obchodu Alibaba Jack Ma nevytvorí v Spojených štátoch milión pracovných miest, čo svojho času sľúbil prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Dôvodom je eskalujúci obchodný konflikt medzi USA a Čínou, ktorý podľa čínskeho podnikateľa tento sľub neumožňuje splniť.

Vytvorenie milióna pracovných miest v USA prisľúbil Ma Trumpovi v čase jeho nástupu do prezidentského úradu na začiatku minulého roka. Ako však najnovšie povedal v rozhovore pre čínsku štátnu agentúru Sinchua, obchodná vojna medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta to neumožňuje.

"Tento sľub nie je možné v žiadnom prípade splniť," povedal Ma s tým, že jeho prísľub vychádzal "z priateľskej spolupráce Číny a USA," ktorej súčasťou je rozvíjajúci sa vzájomný obchod. "Vzhľadom na súčasnú situáciu ale tento predpoklad padol," dodal. Uviedol však, že Alibaba sa bude aj naďalej usilovať o podporu dobrých vzťahov medzi krajinami.

Obchodné vzťahy Washingtonu a Pekingu sa tento rok prudko zhoršili. Dôvodom je séria dovozných ciel, ktoré Trump uvalil na čínske produkty. Prvé kolo ciel vstúpilo do platnosti v júli, druhé v auguste a od 24. septembra majú platiť clá na dovoz čínskych produktov v ročnej hodnote až 200 miliárd USD (171,42 miliardy eur). Čína vždy odpovedala odvetnými clami a inak to nebude ani v prípade tretieho kola. Od 24. septembra plánuje uvaliť clá na dovoz amerických produktov v hodnote 60 miliárd USD.