Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

J. Mičovský: Oceňujem prístup vedenia Lesov SR k obchodu s drevom

Na snímke uprostred minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský, vpravo generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR Michal Tomčík a vľavo riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš počas brífingu. Foto: TASR - Martin Baumann

Ako okomentoval, pri obchode s drevom dochádzalo často k deformáciám, ktoré spočívali napríklad v nekalosti úkonov. Minister oceňuje, že nový šéf lesov abstrahuje od toxických či priekupníckych zmlúv.

Bratislava 29. júla (TASR) - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský (OĽANO) jednoznačne oceňuje prístup nového vedenia štátnych lesov pri obchode s drevom. Uviedol to v stredu na tlačovom brífingu. Nový generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Matej Vigoda podľa jeho slov správne mení obchodnú politiku štátneho podniku. Rozhodol plošne vypovedať zmluvy podniku.

„Lesy SR ako vlajková loď slovenského lesníctva stoja pred zásadnou prestavbou, transformáciou, ktorá sa oficiálne spustí k 1. januáru budúceho roka,“ uviedol minister. Ako podotkol, drevo je jedinou komoditou, ktorá lesom prináša tržby. Toto chce šéf agrorezortu zmeniť v krátkom čase.

Ako okomentoval, pri obchode s drevom dochádzalo často k deformáciám, ktoré spočívali napríklad v nekalosti úkonov. Minister oceňuje, že nový šéf lesov abstrahuje od toxických či priekupníckych zmlúv.

Ako vysvetlil Vigoda, nedá sa postaviť niečo nové a dobré na „zhnitých základoch“. „Z tohto pohľadu má celá tá problematika dve roviny – tou prvou je to, že dnes nedokážeme preskúmať kľúč, podľa ktorého boli tie zmluvy pouzatvárané a sú tam dôvodné pochybnosti o tom, akým spôsobom uzatvárané boli,“ uviedol riaditeľ Lesov SR. Ako dodal, v priebehu času k týmto kontroverzným zmluvám pribúdali dodatky i ďalšie zmluvy.

„Druhý dôvod je ten, že uzatváranie tých zmlúv v priebehu času nezohľadnilo meniacu sa výšku ťažby štátneho podniku, kde sme v priebehu minulého roka po súčasnosť klesli s ťažbou o 600.000 kubických metrov,“ vyčíslil Vigoda. Zmluvy toto zohľadňovali podľa jeho slov iba čiastočne, a preto lesy nedokázali plniť svoje záväzky.



Ako presnejšie vyčíslil generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR Michal Tomčík, závislosť lesného hospodárstva od predaja dreva je na úrovni 82 %. Rezort má podľa jeho slov ambíciu nastaviť legislatívne mechanizmy tak, že keď už dochádza k obchodovaniu s drevom, aby bolo možné tieto mechanizmy kontrolovať.

Proti tvrdeniam ministra o priekupníckych zmluvách sa však ohradili spracovatelia dreva. Upozorňujú, že nie sú žiadnymi priekupníkmi "Spracovávaním slovenského dreva, ku ktorému sa niekedy sťažka dostávame, vytvárame pridanú hodnotu pre slovenskú ekonomiku a garantujeme pracovné príležitosti pre viac ako 40.000 ľudí na Slovensku," komentoval prezident Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) Karol Vinš. Spracovávatelia dreva tiež odmietajú "nekompetentné" rozhodnutia o vypovedaní zmlúv drevospracujúcim podnikom, ktorí drevo reálne aj spracovávajú, zo strany štátnych lesov.