Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

J. Mičovský podal trestné oznámenie vo veci protipožiarneho systému

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva SR Ján Mičovský (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf agrorezortu očakáva, že orgány činné v trestnom konaní dôsledne prešetria konanie vtedajšieho vedenia Lesov SR a verejnosť sa dozvie detaily tejto kontroverznej zákazky.

Bratislava 6. mája (TASR) – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie vo veci kontroverzného 23-miliónového protipožiarneho kamerového systému v štátnom podniku Lesy SR. Informoval o tom Vladimír Machalík, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Kamerový protipožiarny systém, ktorý zazmluvnilo vedenie štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky, je nielen podozrivo predražený, rozlohou nedostatočný a pre hornaté Slovensko zjavne nevhodný. Najvyšší kontrolný úrad zistil pri jeho obstarávaní závažné pochybenia. Dnes som preto podal v tejto veci trestné oznámenie do rúk pána generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára," povedal Mičovský.

Šéf agrorezortu podľa Machalíka očakáva, že orgány činné v trestnom konaní dôsledne prešetria konanie vtedajšieho vedenia Lesov SR a verejnosť sa dozvie detaily tejto kontroverznej zákazky.

Dodal, že protipožiarny kamerový systém do slovenských lesov nakupoval štátny podnik Lesy SR ešte v roku 2016. Štátny podnik vtedy viedol Peter Morong, ktorý kontrakt na objednávku kamier podpísal len deň pred parlamentnými voľbami. Suma 22,6 milióna eur za kamerový systém pritom výrazne prevyšovala škody vo výške 10 miliónov eur, ktoré spôsobili požiare v lesoch za posledných desať rokov. Systém za viac ako dve desiatky miliónov eur pritom Lesy SR nakúpili len pre oblasti Záhoria, Vysokých Tatier a Nízkych Tatier.