Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

J. Powell: Fed je pevne rozhodnutý znížiť infláciu

Šéf americkej centrálnej banky Fed Jerome Powell prednáša správu o menovej politike počas vypočutia pred bankovým výborom Senátu vo Washingtone 22. júna 2022. Foto: TASR/AP

Fed bude v najbližších mesiacoch čakať na presvedčivé dôkazy spomaľovania inflácie.

Washington 22. júna (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) je podľa jej šéfa Jeroma Powella pevne rozhodnutá znížiť infláciu. Vo svojom vystúpení pred bankovým výborom Senátu dodal, že Fed má na to prostriedky.

"My vo Fede chápeme, aké ťažkosti spôsobuje vysoká inflácia. Sme pevne rozhodnutí opäť znížiť infláciu a urýchlene konáme, aby sme to dosiahli," uviedol Powell. "Máme nástroje, ktoré potrebujeme, rovnako ako rozhodnosť potrebnú na obnovenie cenovej stability."

Podľa Powella je situácia v ekonomike USA vo všeobecnosti dobrá a poukázal na silný trh práce a pretrvávajúco vysoký dopyt. Priznal však, že inflácia je príliš vysoká a je potrebné ju dostať pod kontrolu.

Fed bude v najbližších mesiacoch čakať na presvedčivé dôkazy spomaľovania inflácie. "Predpokladáme, že pokračujúce zvyšovanie sadzieb bude primerané," uviedol Powell a dodal, že rýchlosť sprísňovania menovej politiky bude závisieť od údajov prichádzajúcich z ekonomiky.