Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Powell: USA prežíva najhoršiu recesiu od druhej svetovej vojny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koronakríza podľa neho počas dvoch mesiacov zničila pozitívny vývoj na trhu práce z uplynulého desaťročia.

Washington 19. mája (TASR) - Pandémia nového koronavírusu stiahla ekonomiku USA do najhoršej recesie od druhej svetovej vojny. V nedávnej histórii neexistuje žiaden príklad "rozsahu a rýchlosti" aktuálneho poklesu, povedal šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell pred bankovým výborom Senátu.

Koronakríza počas dvoch mesiacov zničila pozitívny vývoj na trhu práce z uplynulého desaťročia, uviedol Powell. Kontrakcia ekonomiky je "podstatne horšia než ktorákoľvek recesia od druhej svetovej vojny".

Fed bude pokračovať v monetárnych stimuloch a ponechá kľúčovú sadzbu takmer na nule, kým sa ekonomika a finančné trhy opäť nestabilizujú, povedal Powell. Takisto vyzval zákonodarcov, aby uvažovali o ďalších opatreniach na stabilizáciu ekonomiky. "Možno musíme urobiť ešte viac a Kongres tiež," dodal.

Kongres doteraz schválil stimuly v celkovej hodnote zhruba 2,7 bilióna USD (eur), čo zodpovedá približne 10 % ročného výkonu ekonomiky USA. Snemovňa reprezentantov kontrolovaná demokratmi chce presadiť ďalší balík v hodnote okolo 3 biliónov USD, ktorý však blokuje Senát kontrolovaný republikánmi.

Minister financií Steven Mnuchin povedal bankovému výboru Senátu, že ekonomika USA sa v 2. polroku opäť zotaví. "Som presvedčený, že naša krajina vyjde z tejto pandémie silnejšia než kedykoľvek predtým," uviedol Mnuchin.

Powell cez víkend varoval, že plné zotavenie ekonomiky môže trvať do konca budúceho roka a že podmienkou zrejme bude nájdenie vakcíny proti novému koronavírusu.