Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

SINAY: Treba hľadať riešenia pre udržanie konkurencieschopnosti SR

Na archívnej snímke prezident ZAP SR Juraj Sinay. Foto: TASR - Michal Svítok

Na spoločnom rokovaní s predsedom vlády SR hovorili predovšetkým o nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily aj o veciach, ktoré sa týkajú pripravovaného sociálneho balíčka.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Treba hľadať riešenia pre udržanie konkurencieschopnosti Slovenska a jeho automobilového priemyslu. Uviedol to prezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Juraj Sinay po štvrtkovom rokovaní predstaviteľov automobiliek na Slovensku, ZAP SR a premiérom Robertom Ficom, ministrom hospodárstva Petrom Žigom a ministrom práce Jánom Richterom (všetci traja Smer-SD).

"V prvom rade sme sa zhodli na tom, že je v súčasnosti presne čas spoločne hľadať riešenie, aby sa konkurencieschopnosť Slovenska a automobilového priemyslu udržala, prípadne ešte vrástla. Čo sa týka konkrétnych opatrení, toto bolo prvé stretnutie. Dohodli sme sa na komunikácii na úrovni expertov pre jednotlivé oblasti, či je to už odborné vzdelávanie, nájomné bývanie, alebo vytváranie sociálnych podmienok," povedal Sinay.

"Pevne veríme, že budeme na úrovni expertov a odborníkov pokračovať ďalej tak, aby sa vypracoval materiál, ktorý bude smerujúcim elementom, kam sa má automobilový priemysel uberať," priblížil.

O dopadoch tzv. sociálneho balíčka na hospodársky rast na Slovensku sa podľa Sinaya na rokovaní konkrétne nehovorilo. "O konkrétnych otázkach sociálneho balíčka sme sa nerozprávali, ani táto otázka nepadla," dodal Sinay.

"Hovorili sme predovšetkým o nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, o jej mobilite. Hovorili sme aj o veciach, ktoré sa týkajú pripravovaného sociálneho balíčka. Verím, že dnešné stretnutie nás bude viesť v krátkom čase k veľmi intenzívnym pracovným rokovaniam, na ktorých sa chceme zúčastniť na najvyššej úrovni," uviedol na brífingu na margo rokovania s automobilkami premiér Robert Fico.