Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

J. Sturnaras: Grécka ekonomika by mala tento rok zrýchliť rast nad 2 %

Na snímke Jannis Sturnaras v Aténach. Foto: TASR/AP

Napriek tomu aj miernejší odhad, ktorý prezentoval Sturnaras, vysoko presahuje priemer eurozóny.

Atény 8. apríla (TASR) - Grécka ekonomika by mala tento rok vzrásť o viac než 2 %, uviedol v pondelok guvernér gréckej centrálnej banky Jannis Sturnaras. V prípade potvrdenia odhadu to bude znamenať zrýchlenie rastu ekonomiky oproti predchádzajúcemu roku, táto prognóza však výrazne zaostáva za optimistickými predpoveďami vlády. Tá počíta so zrýchlením rastu hospodárstva na takmer 3 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Sturnaras uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Grécka by mal tento rok vzrásť o 2,3 %. V prípade potvrdenia odhadu to znamená zrýchlenie rastu ekonomiky oproti roku 2023 o 0,3 percentuálneho bodu. Vláda je v tomto smere omnoho optimistickejšia a predpokladá, že ekonomika Grécka vzrastie v roku 2024 o 2,9 %.

Napriek tomu aj miernejší odhad, ktorý prezentoval Sturnaras, vysoko presahuje priemer eurozóny. "Súkromná spotreba a investície budú naďalej hlavným motorom rastu hospodárstva," povedal guvernér. Upozornil však, že opačne budú tento rok na HDP Grécka pôsobiť geopolitické výzvy a slabší rast v Európe.