Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

J. Weidmann je proti tomu, aby ECB plátala finančné diery Grécka

Jens Weidmann Foto: TASR/AP

Aj ďalší člen Výkonnej rady ECB Jörg Asmussen rázne odmietol návrh Grékov, aby im ECB asistovala pri zavádzaní úsporných opatrení.

Frankfurt nad Mohanom 26. septembra (TASR) - Šéf nemeckej Bundesbank Jens Weidmann je druhým členom predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý schladil nádeje Grékov, že by im banka mohla pomôcť zaplátať dieru vo financiách.

Atény musia totiž nájsť 11,5 miliardy eur, aby znížili schodok v rozpočte na úroveň, na ktorej sa dohodli s veriteľmi, keď žiadali o záchranný úver. Ale grécka ekonomika už päť rokov bojuje s recesiou a navyše, krajina sa na jar ocitla v patovej situácii, keďže májové voľby nepriniesli víťaza a Gréci museli ísť v júni znova k urnám. Aj to spôsobilo sklz v plnení fiškálnych cieľov. Vláda v Aténach tak najnovšie navrhla, aby jej ECB pomohla odkrojiť časť z 11,5 miliardy eur a to tak, že predĺži Grécku splatnosť dlhopisov, ktoré vlastní.

Weidmann ale Grékom jasne odkázal, že "úlohou centrálnej banky nie je plátať finančné diery štátov".

Aj ďalší člen Výkonnej rady ECB Jörg Asmussen rázne odmietol návrh Grékov, aby im ECB "asistovala" pri zavádzaní úsporných opatrení. Podľa Asmussena iba štáty eurozóny môžu Grékom pomôcť vyplniť finančnú dieru. ECB sa na žiadnej potenciálnej reštrukturalizácii ich dlhu nemôže podieľať. Porušila by tak pravidlá Európskej únie, podľa ktorých centrálna banka nesmie financovať štáty eurozóny.

Informovala o tom agentúra Reuters.