Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Weidmann ku koncu roka odchádza z čela nemeckej centrálnej banky

Guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Weidmann sa dostal do čela Bundesbank v máji 2011 ako jej doteraz najmladší guvernér vo veku 43 rokov, keď vystriedal Axela Webera.

Frankfurt nad Mohanom 20. októbra (TASR) - Guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann rezignoval na svoj post. Weidmann skončí k 31. decembru 2021. O uvoľnenie z funkcie požiadal z osobných dôvodov.

Weidmann, ktorý patrí medzi najkonzervatívnejších členov Rady guvernérov Európskej centrálnej banky, je dlhodobým kritikom mimoriadne uvoľnenej menovej politiky ECB.

"Prišiel som k záveru, že viac než desať rokov je dostatočný čas na začatie novej kapitoly - pre Bundesbank, ale aj pre mňa osobne," uviedol Weidmann v liste zamestnancom nemeckej centrálnej banky.

"Prostredie, v ktorom operujeme, sa výrazne zmenilo a úlohy centrálnej banky narástli. Finančná kríza, štátna dlhová kríza a nakoniec táto pandémia viedli v politike a menovej politike k rozhodnutiam, ktoré budú ešte dlho pôsobiť. Pre mňa pritom vždy bolo dôležité, aby zostal počuteľný jasný a na stabilitu orientovaný hlas Bundesbank," uviedol v liste Weidmann a k menovej politike ECB dodal, že bude kľúčové, aby sa banka jednostranne nezameriavala na deflačné riziká, "ale aby tiež nestrácala zo zreteľa potenciálne inflačné nebezpečenstvá".

Weidmann sa dostal do čela Bundesbank v máji 2011 ako jej doteraz najmladší guvernér vo veku 43 rokov, keď vystriedal Axela Webera.