Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

J. Yellenová: Ekonomika USA je silná, no niektoré sektory sa spomaľujú

Janet Yellenová. Foto: TASR/AP

Podľa Yellenovej legislatíva na zvýšenie dlhového stropu a zníženie deficitu USA o viac ako 1 bilión USD (933 miliárd eur) podporí úsilie centrálnej banky o zníženie inflácie.

Washington 7. júna (TASR) - Ekonomika Spojených štátov je silná vďaka robustným spotrebiteľským výdavkom. Niektoré oblasti sa však spomaľujú, uviedla v stredu americká ministerka financií Janet Yellenová. Dodala, že v nasledujúcich dvoch rokoch počíta s pokrokom v snahe o zníženie inflácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Yellenová v rozhovore pre CNBC tiež uviedla, že aj keď banky môžu mať problémy s komerčnými nehnuteľnosťami a čeliť určitej konsolidácii, v systéme je dostatok likvidity a banky sú dostatočne odolné.

Podľa Yellenovej legislatíva na zvýšenie dlhového stropu a zníženie deficitu USA o viac ako 1 bilión USD (933 miliárd eur) v priebehu desaťročia podporí úsilie centrálnej banky (Fed) o zníženie inflácie.

Na otázku týkajúcu sa názoru šéfa richmondského Fedu Jeffreyho Lackera, že kľúčová úroková sadzba, ktorá je v súčasnosti v pásme 5,0 % až 5,25 %, bude musieť stúpnuť až na 6 %, aby sa inflácia dostala pod kontrolu, Yellenová odpovedala, že takéto rozhodnutie je v kompetencii Fedu.

"Spotrebiteľské výdavky pokračovali v pomerne silnom raste, ale vidíme aj oblasti ekonomiky, ktoré sa spomaľujú," uviedla Yellenová. "Ako som už povedala, myslím si, že dôležité je, aby sme sa snažili spomaliť infláciu. To je najvyššia priorita."

(1 EUR = 1,0717 USD)