Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Yellenová:EÚ musí zrýchliť zavedenie dohody o minimálnej firemnej dani

Janet Yellenová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

USA, EÚ a približne 130 krajín za koordinácie Organizácie krajín pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dospelo k dohode o minimálnej firemnej dani a podpísalo ju v októbri 2021.

Brusel 17. mája (TASR) - Ministerka financií Spojených štátov Janet Yellenová vyzvala krajiny Európskej únie (EÚ), aby urýchlili implementáciu globálnej dohody o zavedení minimálnej firemnej dane po opakovaných odkladoch.

EÚ a USA sa musia ukázať ako lídri a iniciatívne prijať dohodu rýchlejšie, uviedla Yellenová vo svojom prejave v Bruseli.

USA, EÚ a približne 130 krajín za koordinácie Organizácie krajín pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dospelo k dohode o minimálnej firemnej dani a podpísalo ju v októbri 2021. Podľa dohody by veľké firmy s tržbami nad 750 miliónov eur mali platiť daň vo výške minimálne 15 %.

Druhá časť dohody požaduje, aby veľké nadnárodné spoločnosti platili viac daní tam, kde generujú zisky, a nie tam, kde majú sídlo. O tejto časti však ešte stále prebiehajú medzinárodné rokovania a pokrok v prijatí minimálnej 15 % sadzby v EÚ sa zastavil po tom, čo proti plánu jej implementácie vznieslo námietky Poľsko.

Poľsko je jedinou krajinou v rámci EÚ, ktorá brzdí rokovania, požaduje totiž, aby sa obe časti rámca prijali naraz a nie postupne. V EÚ je potrebná jednohlasnosť pri schvaľovaní daňovej legislatívy.

Yellenová takisto vyzvala EÚ, aby zvýšila finančnú pomoc pre Ukrajinu. Dodala, že Ukrajina bude po skončení vojny s Ruskom potrebovať podobnú pomoc ako Európa v roku 1945 po druhej svetovej vojne.