Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Jadrové spotrebiteľské ceny zrýchlili rast na 16-mesačné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem rastúcich cien energií vývoj jadrových spotrebiteľských cien v Tokiu ovplyvnili aj náklady na ubytovanie, ktoré v minulom roku počas pandémie prudko klesli.

Tokio 26. novembra (TASR) - Jadrové spotrebiteľské ceny v hlavnom meste Japonska zaznamenali v novembri najvýraznejší rast za posledných 16 mesiacov. Dôvodom sú prudko rastúce ceny energií, čo tlačí nahor ceny pohonných látok a elektrickej energie. Tento vývoj signalizuje, že inflácia v krajine sa v nasledujúcich mesiacoch bude zrýchľovať, keďže tlak spôsobený nedostatkom surovín sa bude postupne presúvať na maloobchod a spotrebiteľov.

Jadrové spotrebiteľské ceny v Tokiu, ktoré zahrnujú ceny ropných produktov, nie však ceny čerstvých potravín, vzrástli v novembri medziročne o 0,3 %. To je najvýraznejší rast od júla minulého roka, v ktorom sa zvýšili o 0,4 %. Napriek tomu zaostali za očakávaniami analytikov, ktoré počítali s jadrovou infláciou na úrovni 0,4 %. Tokijský index je kľúčovým indikátorom budúceho vývoja cien v krajine.

Okrem rastúcich cien energií vývoj jadrových spotrebiteľských cien v Tokiu ovplyvnili aj náklady na ubytovanie, ktoré v minulom roku počas pandémie prudko klesli. V dôsledku nízkeho porovnávacieho základu vyskočili v novembri medziročne o 57,6 %.