Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Jaguar prilákal do Nitry ďalšiu firmu, preinvestuje 100 miliónov eur

Na archívnej snímke výstavba priemyselného parku v Nitre Foto: TASR/Henrich Mišovič

Všetky práce súvisiace s prípravou staveniska pre výstavbu závodu Jaguar Land Rover pokračujú podľa plánovaného harmonogramu. V areáli priemyselného parku vzniká Centrum vzdelávania a služieb.

Nitra 18. mája (TASR) – Do priemyselného parku v Nitre smeruje nový investor. Jeho príchod súvisí so spoločnosťou Jaguar Land Rover. Firma plánuje preinvestovať vyše 100 miliónov eur. „Sme vo finále pred podpisom zmluvy. Názov spoločnosti zatiaľ nemôžeme zverejniť, taká je dohoda. Firma plánuje vytvoriť 200 až 300 priamych pracovných miest a 1100 až 1300 nepriamych pracovných miest,“ povedal dnes v Nitre splnomocnenec vlády SR pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktor Stromček. Podľa jeho slov ide o nadnárodnú spoločnosť, ktorá pôsobí vo viacerých krajinách a v nitrianskom priemyselnom parku plánuje začať svoje pôsobenie na Slovensku. Stromček nevylúčil, že spoločnosť bude v budúcnosti svoju výrobu rozširovať.

Všetky práce súvisiace s prípravou staveniska pre výstavbu závodu Jaguar Land Rover pokračujú podľa plánovaného harmonogramu. V areáli priemyselného parku vzniká Centrum vzdelávania a služieb. Polovica z neho bude slúžiť pre Jaguar Land Rover, druhú plánuje využívať na vzdelávanie zamestnancov Nitriansky samosprávny kraj a mesto Nitra. Výstavba nového terminálu pre železničnú dopravu je v závere verejného obstarávania, výstavba by sa mala začať v lete tohto roka. V spolupráci so záchrannými zložkami vznikne v areáli priemyselného parku stredisko integrovaných služieb. V oblasti cestnej infraštruktúry pribudne obchvat Dražoviec, ktorý by mal byť hotový v roku 2018. Samotný investor plánuje začať s výstavbou závodu na prelome prvého a druhého polroka tohto roka.

Spoločnosť Jaguar Land Rover plánuje v Nitre investovať do výstavby svojho závodu 1,5 miliardy eur. Premiér Robert Fico vo februári tohto roka avizoval, že výška investície nemusí byť konečná. „V prípade ukončenia prvej fázy a za priaznivých podmienok na trhu avizoval investor realizáciu druhej fázy, pre ktorú máme tiež pripravené územie.“ Jaguar plánuje zamestnať vo svojej nitrianskej fabrike 3000 ľudí a na svoju výrobu naviaže ďalších 15.000 pracovných miest. Prvé vozidlá by mala začať firma vyrábať v roku 2018.