Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ján Čarný vedie pobočku úverovej poisťovne COFACE na Slovensku

Ján Čarný, generálny riaditeľ poisťovne COFACE pre Slovensko a Českú republiku Foto: COFACE

Od júna tohto roka prevezme Ján Čarný vedenie úverovej poisťovne COFACE Slovensko. COFACE je globálnym vedúcim poskytovateľom riešenia v oblasti poistenia firemných pohľadávok.

Bratislava 20. mája (OTS) - „Poisťovňa COFACE je jedným z vedúcich svetových poskytovateľov riešení v oblasti poistenia firemných pohľadávok a prevencie kreditného rizika v obchodných vzťahoch. Na Slovensku pomáhame mnohým firmám uspieť v ich expanzii na zahraničných trhoch. Podieľame sa tak na raste slovenskej ekonomiky. Sme pre slovenské firmy, samozrejme, partnerom i pri výrobných a obchodných aktivitách na domácom trhu,“ povedal Ján Čarný, generálny riaditeľ poisťovne COFACE pre Slovensko a Českú republiku. A dopĺňa: „Ošetrenie obchodných rizík a poistenie pohľadávok nadobúda teraz na dôležitosti a môže zohrať dôležitú úlohu pri reštarte slovenskej ekonomiky.”

Ján Čarný má bohaté skúsenosti z pôsobenia vo finančnom sektore, ktoré získal počas viac ako dvadsaťročnej praxe. Od roku 2017 zastáva pozíciu generálneho riaditeľa COFACE Česká republika. Od januára 2019 je zodpovedný i za aktivity na Slovensku a v súčasnosti plne preberá vedenie spoločnosti COFACE Slovensko.

Pred príchodom do poisťovne COFACE zastával vedúcu pozíciu vo významných globálnych spoločnostiach na Slovensku, v Českej republike a na ďalších trhoch v strednej Európe.

Ako generálny riaditeľ viedol poisťovne vlastnené britskou RSA Insurance Group v Českej republike a v Ruskej federácii. Predtým viedol pobočky spoločnosti Mastercard v Česku, na Slovensku, v Poľsku a na Ukrajine. Behom jeho desaťročného pôsobenia na slovenskom trhu platobných kariet sa Slovensko zaradilo medzi lídrov v oblasti čipových transakcií a pozíciu lídra v inovatívnych platobných technológiách si drží dodnes. Pôsobil rovnako vo vedúcich pozíciách v oblasti investičného a korporátneho bankovníctva v Komerčnej banke a v ING Bank. V spoločnosti IBM zodpovedal za poradenstvo pre finančný sektor na Slovensku a v Českej republike.

Ján Čarný pochádza z východného Slovenska. Vyštudoval Národohospodársku fakultu Vysokej školy ekonomickej v Prahe, absolvoval postgraduálne štúdium na University of Wisconsin v USA a na prestížnych medzinárodných školách INSEAD vo Francúzsku a IMD vo Švajčiarsku. Má dvoch synov a dcéru. Vo voľnom čase sa venuje rodine, športovým aktivitám, cestovaniu a histórii.