Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Jančík: SR víta fiškálne usmernenia EK na 2024, dlh treba konsolidovať

Na snímke štátny tajomník ministerstva financií SR Ľuboš Jančík. Foto: TASR - Jakub Kotian

Komisia zdôraznila, že fiškálne politiky by sa vo všetkých členských štátoch mali zamerať na strednodobú udržateľnosť dlhu, ako aj na podporu udržateľného a inkluzívneho rastu.

Brusel 13. marca (TASR) - Slovensko víta fiškálne usmernenia exekutívy Európskej únie (EÚ) pre členské štáty eurobloku na rok 2024. Uviedol to v pondelok v rozhovore pre TASR štátny tajomník Ministerstva financií SR Ľuboš Jančík po zasadnutí ministrov financií eurozóny (Euroskupina) v Bruseli.

Euroskupina v oficiálnom vyhlásení uviedla, že ekonomika eurozóny sa po pandémii koronavírusu výrazne zotavila a prekonala aj následky ruskej vojny proti Ukrajine, najmä pokiaľ ide o šok z cien energií. Ministri sa zhodli na tom, že fiškálna politika EÚ musí zostať v budúcnosti agilná a zobrali na vedomie oznámenie Európskej komisie (EK) z 8. marca o fiškálnom usmernení na rok 2024.

Komisia zdôraznila, že fiškálne politiky by sa vo všetkých členských štátoch mali zamerať na strednodobú udržateľnosť dlhu, ako aj na podporu udržateľného a inkluzívneho rastu. O týchto usmerneniach a tiež o reforme hospodárskeho riadenia budú rokovať šéfovia vlád a štátov na marcovom samite EÚ (23. - 24. 3.).

Podľa Jančíka by lídri na samite mali odsúhlasiť, že obdobie výnimky, keď sa štáty môžu zadlžovať, skončí, a že od roku 2024 krajiny eurobloku prejdú na konsolidáciu a znižovanie deficitov verejných financií.

Jančík upozornil, že Euroskupina sa venovala tomu, ako sa dostať z expanzívnej fiškálnej politiky ku konsolidácii, čiže k znižovaniu deficitov verejných financií.

"To z pohľadu energetickej pomoci znamená, že by sme sa mali postupne začať presúvať z plošnej pomoci pre všetkých, pre všetky firmy a domácnosti, k selektívnej pomoci pre tých najzraniteľnejších, pre tie firmy a domácnosti, ktoré to potrebujú," vysvetlil Jančík.

To je podľa jeho slov dôležité preto, lebo ak by štáty pokračovali v poskytovaní príliš veľkej pomoci tak len "prilejú olej do ohňa inflácie", poškodia finančné prostredie aj domácnosti a firmy. A po druhé, ak by sa to dialo dlhodobo, tak to povedie k zvyšovaniu verejného dlhu, čo v najhoršom prípade môže viesť až k bankrotu krajiny.

Jančík s odkazom na oznámenie eurokomisie uviedol, že EÚ sa postupne pripravuje na odchod z takzvanej všeobecnej únikovej doložky, v ktorej počas obdobia kríz štáty EÚ mohli hospodáriť bez ohľadu na deficit a na prechod k postupu pri nadmernom deficite.

"To znamená že Únia, a to je správne, bude tlačiť členské krajiny k znižovaniu štrukturálneho deficitu," opísal situáciu. Spresnil, že Slovensko opatrenia navrhnuté eurokomisiou víta a pripomenul slová dočasne povereného premiéra a ministra financií Eduarda Hegera, že zdravé financie sú "cťou a hrdosťou" pre krajinu.

"My nemáme inú možnosť ako naozaj začať konsolidovať verejné financie, inak sa nevyhneme bankrotu," odkázal Jančík.