Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Januárová návštevnosť hotelov bola sedemkrát vyššia než pred rokom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čo sa týka cudzincov, polovica z januárových návštevníkov navštívila zimné strediská v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji a tretina zahraničných návštevníkov mesto Bratislava.

Bratislava 14. marca (TASR) - Januárová návštevnosť slovenských hotelov a penziónov bola sedemkrát vyššia ako vlani, nedosiahla však ani polovicu z roku 2020. Informoval o tom v pondelok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V prvom mesiaci roka pomohla cestovnému ruchu najmä domáca návštevnosť stredísk zameraných na zimný cestovný ruch.

"Mierne uvoľnenie protipandemických opatrení prilákalo v januári 2022 do ubytovacích zariadení viac ako 186.000 návštevníkov, čo bolo dvojnásobne viac ako v decembri minulého roka," porovnali štatistici medzimesačný vývoj, pričom medziročne sa návštevnosť ubytovacích zariadení zvýšila sedemnásobne. Výrazný medziročný nárast bol podľa nich zapríčinený najmä vďaka miernejším protipandemickým opatreniam v porovnaní s januárom 2020, keď bolo takmer úplne obmedzené ubytovanie hostí v hoteloch, penziónoch. "Aktuálna návštevnosť však bola len na úrovni 42 % oproti rekordnému januáru v roku 2020, tesne pred pandémiou," dodali štatistici.

Služby ubytovacích zariadení využilo takmer 50.000 cudzincov, čo predstavuje 9,2-násobný medziročný nárast, v porovnaní s rokom 2020 však ide len o necelú tretinu návštevníkov. Počet domácich hostí bol 6,4-násobne vyšší ako vlani a ubytovanie využilo 138.000 osôb, čo predstavuje 48,8 % v porovnaní s rokom 2020. Hostia strávili v hoteloch a ostatných ubytovacích zariadeniach takmer 500.000 nocí, priemerná doba pobytu bola v januári 2,7 noci.

"Cestovný ruch podržala v januári najmä lyžiarska sezóna v slovenských zimných strediskách cestovného ruchu. K najnavštevovanejším krajom patrili Žilinský, Prešovský a Banskobystrický kraj," skonštatoval úrad. Spolu ich navštívilo viac ako 126.000 hostí, ide o dve tretiny všetkých návštevníkov. Vysokú návštevnosť mal aj Bratislavský kraj (takmer 34.000 hostí). Najviac hostí však navštívilo okresy typické pre zimný cestovný ruch, ako Poprad, Liptovský Mikuláš, Žilina, Ružomberok, Brezno, a mesto Bratislava.

Čo sa týka cudzincov, polovica z januárových návštevníkov navštívila zimné strediská v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji a tretina zahraničných návštevníkov mesto Bratislava.