Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Japan Airlines potvrdili prvú objednávku na 737 MAX od Boeingu

Ilustračné foto. Foto: MO SR

Šéf Japan Airlines Judži Akasaka pre médiá uviedol, že spoločnosť plánuje nové lietadlá zaradiť do flotily od roku 2026.

Tokio 23. marca (TASR) - Japonská letecká spoločnosť Japan Airlines zadala objednávku na 21 lietadiel 737 MAX od amerického Boeingu s cieľom zmodernizovať svoju flotilu úzkotrupých lietadiel. Aj keď Japan Airlines patria ku kľúčovým zákazníkom americkej firmy, objednávka na tieto lietadlá je zo strany japonskej spoločnosti prvá. Informovala o tom agentúra Reuters.

Oznámenie Japan Airlines tak potvrdzuje údaje od zdrojov z trhu, ktoré v stredu (22. 3.) o krokoch japonských aerolínií informovali agentúru Reuters. Hodnota kontraktu dosahuje pri katalógových cenách minimálne 2,5 miliardy USD (2,3 miliardy eur) a pre Boeing predstavuje víťazstvo nad konkurenčným európskym výrobcom Airbus. S tým japonské aerolínie rokovali o prípadnom nákupe úzkotrupých strojov A320neo.

Šéf Japan Airlines Judži Akasaka pre médiá uviedol, že spoločnosť plánuje nové lietadlá zaradiť do flotily od roku 2026. Stroje 737 MAX by podľa neho mali znížiť spotrebu paliva a emisie skleníkových plynov v porovnaní s lietadlami, ktoré má spoločnosť vo flotile v súčasnosti, približne o 15 %.

(1 EUR = 1,0879 USD)