Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Japonská burza sa mierne oslabila, koniec uzavrela v negatívnom pásme

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Náladu na globálnych trhoch podporujú nádeje, že pokiaľ ide o pandémiu nového koronavírusu, to najhoršie už prešlo.

Tokio 21. mája (TASR) - Tokijská burza sa vo štvrtok oslabila. Vyberanie ziskov totiž spôsobilo, že prišla o svoje počiatočné zisky, keď náladu na trhu podporili vyhliadky na zrušenie núdzového stavu na západe Japonska.

Kľúčový japonský index Nikkei 225 vo štvrtok stratil 42,84 bodu alebo 0,21 % a uzavrel na 20.552,31 bodu. Širší index Topix klesol o 0,23 % na 1491,21 bodu.

Japonské akcie otvorili s plusom, pretože sa zvýšili nádeje, že vláda ešte vo štvrtok zruší stav núdze pre Osaku, Kjóto a Hjógo, uviedli analytici firmy Okasan Online Securities. Japonsko minulý týždeň zrušilo núdzový stav pre väčšinu krajiny, ale ponechalo ho v platnosti vo veľkých mestách ako Tokio alebo Osaka.

Akcie však nakoniec uzavreli v negatívnom pásme, keďže investori predávali akcie, ktoré vzrástli, a vyberali zisky.

Náladu na globálnych trhoch podporujú nádeje, že pokiaľ ide o pandémiu nového koronavírusu, to najhoršie už prešlo. Negatívny vplyv na trhy však má opätovný nárast napätia medzi USA a Čínou spoločne s množiacimi sa signálmi, že pandémia a reštriktívne opatrenia prijaté na jej zastavenie spôsobili rozsiahle ekonomické škody.