Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Japonská centrálna banka pokračuje v expanzívnej menovej politike

Haruhiko Kuroda, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rada BoJ, na čele ktorej je guvernér Haruhiko Kuroda, ponechala hlavnú sadzbu na peniaze finančných inštitúcií v centrálnej banke na -0,1 %.

Tokio 18. júna (TASR) - Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) z dôvodu pokračujúcej pandémie ochorenia COVID-19 nezmenila extrémne uvoľnené nastavenie svojej menovej politiky. Navyše ohlásila založenie nového fondu na podporu boja s klimatickou zmenou.

Rada BoJ, na čele ktorej je guvernér Haruhiko Kuroda, ponechala hlavnú sadzbu na peniaze finančných inštitúcií v centrálnej banke na -0,1 %. Zároveň o 6 mesiacov (do konca marca 2022) predĺžila program pomoci pre firmy tvrdo zasiahnuté pandémiou. BoJ bude tiež pokračovať v nákupe japonských vládnych dlhopisov bez stanovenia horného limitu tak, aby výnosy 10-ročných dlhopisov udržala okolo nuly.

BoJ oznámila, že do konca tohto roka spustí investičný program na podporu boja s klimatickou zmenou. Predbežné detaily programu načrtne na budúcom zasadnutí v júli.

"Problémy klimatickej zmeny môžu mať extrémne veľký vplyv na ekonomickú aktivitu, ceny a podmienky financovania v stredno- a dlhodobom výhľade," uviedla BoJ vo svojom vyhlásení.