Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Japonská centrálna banka pokračuje vo veľmi uvoľnenej menovej politike

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Japonská inflácia dosiahla v auguste 3 %.

Tokio 22. septembra (TASR) - Japonská centrálna banka ponechala v platnosti mimoriadne uvoľnenú menovú politiku, napriek tomu, že kurz jenu sa v dôsledku sprísňovania monetárnych politík v ďalších veľkých ekonomikách prudko oslabil. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Menová rada Bank of Japan (BOJ) rozhodla o ponechaní kľúčovej úrokovej sadzby na úrovni -0,10 %. Banka bude zároveň pokračovať v nákupe potrebného objemu vládnych dlhopisov bez stanovenia horného limitu s cieľom udržať výnosy 10-ročných vládnych dlhopisov okolo 0 %.

Rozhodnutie BOJ prišlo krátko po oznámení americkej centrálnej banky Fed o zvýšení hlavnej úrokovej sadzby o ďalších 75 bázických bodov. V tomto rozsahu tak Fed zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu už tretíkrát po sebe. Dôvodom je vysoká inflácia, ktorá sa pohybuje blízko 40-ročného maxima. Inflácia sa síce v auguste spomalila z júlových 8,5 % na 8,3 %, analytici však očakávali jej spomalenie až na 8,1 %.

Japonská inflácia dosiahla v auguste 3 %. Zrýchlila sa tak 12. mesiac po sebe, pričom dosiahla najvyššiu úroveň od septembra 2014. V budúcom roku by sa však tempo rastu spotrebiteľských cien malo podľa analytikov spomaliť.