Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Japonská centrálna banka svoje kľúčové úroky nezmenila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bank of Japan ponechala svoju kľúčovú krátkodobú úrokovú sadzbu na úrovni -0,1 % a úrokovú sadzbu 10-ročných dlhopisov na úrovni okolo 0 % na svojom januárovom zasadnutí.

Tokio 23. januára (TASR) - Japonská centrálna banka v utorok ponechala svoje úrokové sadzby na historických minimách a nezmenila ani svoju svoju menovú politiku, ale mierne znížila svoj inflačný výhľad na rok 2024. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Bank of Japan (BoJ) ponechala svoju kľúčovú krátkodobú úrokovú sadzbu na úrovni -0,1 % a úrokovú sadzbu 10-ročných dlhopisov na úrovni okolo 0 % na svojom januárovom zasadnutí. Trhy takéto rozhodnutie očakávali.

BoJ medzitým v štvrťročnej výhľadovej správe znížila odhad jadrovej inflácie v roku 2024 na 2,4 % z 2,8 % v októbrovej predpovedi, čo odráža nedávny pokles cien ropy. Očakáva však, že v nasledujúcom roku 2025 jadrová inflácia dosiahne 1,8 %, čo je o niečo viac ako jej predchádzajúce odhady na úrovni 1,7 %.

Pokiaľ ide o hospodársky rast, predstavitelia banky znížili svoju prognózu jeho rastu v roku 2023 na 1,8 % z 2 % v predchádzajúcich projekciách. V novom roku 2024 ho revidovali nahor na 1,2 % z 1 %, vďaka podpore zadržiavaného dopytu.

Guvernér Kazuo Ueda nedávno povedal, že nevidí okamžitú potrebu zmeniť umiernený tzv. holubičí postoj BoJ. Nedávne silné zemetrasenie v Japonsku pritom komplikuje snahy banky ukončiť negatívne úrokové sadzby.