Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Japonská ekonomika rástla v 2. kvartáli o 3,5 %

Muž stojí pred elektronickou tabuľou, ktorá zobrazuje hodnoty kľúčového tokijského indexu Nikkei 225 v Tokiu v utorok 23. augusta 2022. Japonské akcie sa v utorok oslabili, keď nasledovali výrazný pokles na Wall Street zo začiatku týždňa. Negatívny vplyv na náladu investorov majú predovšetkým očakávania, že americká centrálna banka (Fed) bude v snahe o skrotenie inflácie pokračovať v agresívnom sprísňovaní menovej politiky. Foto: TASR/AP

Kapitálové výdavky sa zvýšili o 2 % a rovnako rástli výraznejšie, než uvádzal predbežný odhad. Ten stanovil rast kapitálových výdavkov na 1,4 %. Analytici očakávali ich rast na úrovni 1,8 %.

Tokio 8. septembra (TASR) - Japonská ekonomika rástla v 2. štvrťroku omnoho výraznejšie, než stanovil predbežný odhad. Prispelo k tomu uvoľnenie reštriktívnych opatrení zavedených proti šíreniu ochorenia COVID-19, ktoré podporilo výdavky domácností aj firiem. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Hrubý domáci produkt tretej najväčšej ekonomiky sveta vzrástol v 2. štvrťroku anualizovane o 3,5 %, ukázali vo štvrtok zverejnené údaje vlády. Predbežný odhad poukazoval na rast na úrovni 2,2 %. Spresnené údaje boli lepšie aj v porovnaní s odhadmi trhov, ktoré počítali, že po revízii oznámi japonská vláda rast ekonomiky na úrovni 2,9 %.

O niečo výraznejšie, než vykazoval predbežný odhad, rástla súkromná spotreba. Pôvodný odhad uvádzal rast na úrovni 1,1 %, teraz vláda revidovala tempo rastu na 1,2 %. Pre Japonsko je to dobrá správa, keďže súkromná spotreba sa na celkovej aktivite ekonomiky podieľa viac než 50 %.

Kapitálové výdavky sa zvýšili o 2 % a rovnako rástli výraznejšie, než uvádzal predbežný odhad. Ten stanovil rast kapitálových výdavkov na 1,4 %. Analytici očakávali ich rast na úrovni 1,8 %.