Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Japonská ekonomika v 1. kvartáli klesla menej, než sa predpokladalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medzikvartálnom porovnaní si tretia najväčšia svetová ekonomika pohoršila o 0,1 % (pôvodne -0,2 %) po expanzii o 0,9 % v posledných troch mesiacoch 2021.

Tokio 8. júna (TASR) - Japonská ekonomika v 1. kvartáli tohto roka klesla, aj keď menej, než sa pôvodne predpokladalo. Súkromná spotreba bola totiž odolnejšia voči opätovnému šíreniu ochorenia COVID-19.

Hrubý domáci produkt (HDP) sa za tri mesiace od januára do marca 2022 medziročne znížil o 0,5 % po náraste o 3,8 % v predchádzajúcom štvrťroku, uviedol úrad vlády a revidoval prvý odhad, ktorý počítal s poklesom až o 1 %.

V medzikvartálnom porovnaní si tretia najväčšia svetová ekonomika pohoršila o 0,1 % (pôvodne -0,2 %) po expanzii o 0,9 % v posledných troch mesiacoch 2021. Ekonómovia prognózovali kontrakciu až o 0,3 %.

Súkromná spotreba, na ktorú v Japonsku pripadá viac než polovica HDP, medzikvartálne stúpla o 0,1 % (pôvodne 0 %). Rast tiež podporilo zvýšenie zásob. Naopak, kapitálové výdavky klesli o 0,7 %.

Externý dopyt sa znížil o 0,4 %, čo bolo v súlade s očakávaniami, po náraste o 0,1 % v posledných troch mesiacoch minulého roka.