Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Japonská ekonomika v 1. štvrťroku mierne klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa výkon tretej najväčšej svetovej ekonomiky v prvých troch mesiacoch 2022 znížil o 1 %.

Tokio 18. mája (TASR) – Japonská ekonomika v 1. štvrťroku 2022 mierne klesla, menej ako odhadovali analytici. Zasiahli ju obmedzenia spojené s ochorením COVID-19 a vyššie ceny. Ukázali to v stredu oficiálne údaje, ktoré zverejnil úrad vlády. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska sa po úprave o sezónne vplyvy za tri mesiace do konca marca znížil o 0,2 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď medzikvartálne vzrástol o 0,9 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že HDP klesne v 1. štvrťroku o 0,4 %.

Kapitálové výdavky v sledovanom období medzikvartálne vzrástli o 0,5 %, ale zahraničný dopyt klesol o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní sa výkon tretej najväčšej svetovej ekonomiky v prvých troch mesiacoch 2022 znížil o 1 %. Tento výsledok prekonal tiež očakávania trhu, ktorý predpovedal, že sa zníži o 1,8 % po smerom nadol revidovanom náraste o 3,8 % v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Oživenie japonskej ekonomiky v posledných troch mesiacoch 2021 sa tak ukázalo ako krátkodobé. Už v januári zaviedla totiž vláda obmedzenia, keďže v krajine sa začal šíriť vysoko nákazlivý variant omikron nového koronavírusu.

Hospodársky rast zasiahli aj stúpajúce náklady na dovoz, najmä prudký nárast cien energií a pokles japonskej meny jen oproti doláru na najnižšiu úroveň za 20 rokov.

Analytici očakávajú, že po zrušení reštrikcií sa japonská ekonomika v aktuálnom štvrťroku zotaví, aj keď pripúšťajú, že ju budú brzdiť viaceré prekážky, ako sú rast cien potravín a energií, blokády v Číne a tiež riziko možného obnovenia vírusových infekcií. Ďalší poukazujú na pretrvávajúcu neistotu spojenú s "napätím v medzinárodných vzťahoch a vojenskými konfliktami".