Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Japonská ekonomika v 4. kvartáli rástla iba mierne

Na elektronickej tabuli je hodnota kľúčového indexu Nikkei 225, ktorý si pripísal 1051,26 bodu alebo 4,88 % a uzavrel na 22.582,21 bodu v utorok 16. júna 2020. Foto: TASR/AP

Domáci dopyt podľa aktualizovaných údajov klesol o 0,3 %, čo je horší výsledok ako pôvodne uvádzaný pokles o 0,2 %.

Tokio 9. marca (TASR) - Japonská ekonomika sa počas októbra až decembra v porovnaní s rovnakým kvartálom predchádzajúceho roka zväčšila o 0,1 %. Rast bol výrazne slabší ako pôvodne odhadovaných 0,6 %. V medzikvartálnom porovnaní podľa údajov, ktoré zverejnil v stredu japonský úrad vlády, tretia najväčšia svetová ekonomika v poslednom štvrťroku uplynulého roka stagnovala. Informovala o tom agentúra AP.

Domáci dopyt podľa aktualizovaných údajov klesol o 0,3 %, čo je horší výsledok ako pôvodne uvádzaný pokles o 0,2 %. Rast dopytu vo verejnom sektore úrad vlády potvrdil na úrovni 0,3 %.

Japonskej ekonomike pomohlo zmiernenie opatrení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu, najnovšie čísla však potvrdzujú, že oživenie zostáva krehké. Hospodárstvo čelí výpadkom v dodávkach komponentov, ako sú počítačové čipy, dovážaných z Číny a iných ázijských krajín. Rast brzdí tiež inflácia poháňaná vyššími cenami energií, pričom situácia sa zhoršuje v dôsledku vojny na Ukrajine.